Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, amit az egyenruhákról tudni kell

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 18. 8:39

Dr. Tóth László, a magyar katonai relikviák fáradhatatlan gyűjtője a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek közreműködésével és támogatásával egy reprezentatív kiállítású, színes fotókkal gazdagon illusztrált albumban mutatja be a hazai egyenruhák történetét 1926-tól 1945-ig.

Dr. Tóth László gyermekkorától kezdve vonzódik a katonai vonatkozású tárgyak – egyenruhák, jelvények, sapkák, fegyverek – iránt. Közel három évtizede nemcsak tanulmányozója, hanem fáradhatatlan gyűjtője is e relikviáknak, amelyeket most – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek közreműködésével és támogatásával – egy reprezentatív kiállítású, színes fotókkal gazdagon illusztrált albumban közre is adott.

A könyv első részében közölt viselettörténeti tanulmány sokéves levéltári, múzeumi és könyvészeti kutatómunka eredménye, számos addig publikálatlan fényképpel kiegészítve. A kötet második részében az olvasó egységes képet kap a korszak magyar katonájának viseletéről. A több mint 300 színes felvétel élő modelleken mutatja be az eredeti egyenruhákat, felszerelési tárgyakat. Láthatjuk a hadsereg tisztikarát, altisztjeit és legénységét társaságban, kimenőn, szolgálatban, gyakorlaton és a fronton, téli és nyári ruházatban, teljes felszereléssel.
A kötet a maga műfajában úttörő vállalkozás, az első összefoglaló viselettörténeti munka a két világháború közötti fegyveres erő egyenruházatáról, mely számos új információval, ismerettel szolgál a korszak iránt érdeklődő olvasóknak, de haszonnal forgathatják a gyűjtők, a szakemberek, a divat- és egyenruha-tervezők is.