Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az áldozatokra emlékeztek Szarajevóban

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 17. 20:53

Néhány nappal ezelőtt, január 12-én Szkopje közelében légikatasztrófa következtében elhunyt tizenegy, az EUFOR-ban teljesített missziójuk után hazatérő, macedón katona. A balesetben elhunyt katonákra emlékeztek január 16-án a szarajevói EUFOR főparancsnokság előtti, zászlókkal övezett téren.

A szarajevói táborban a baleset napján, késő délután terjedt el a hír bajtársaik haláláról. A tábor területén azonnal félárbócra eresztették a zászlókat. A hír hallatán a magyar katonák is megdöbbentek, hiszen az MH EUFOR Kontingens egészségügyi személyzetének MEDEVAC felkészítésében néhány héttel korábban éppen az elhunyt mecedón katonák segdédkeztek.

1595871607
A január 16-i megemlékezésen részt vett MH EUFOR Kontingens kijelölt állománya is. A magyar katonákat Szentes Gábor őrnagy a kontingens parancsnoka vezette. Az EUFOR törzsébe beosztott magyarok pedig Mátyus Zoltán ezredes nemzeti rangidős vezetésével sorakoztak fel.

A ceremónia kezdetén felolvasták Javier Solana, az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselőjének részvétnyilvánítását, majd a macedón nemzeti rangidős emlékezett a helikopterbalesetben elhunyt katonákra.

A nemzetek zászlóit a macedón himnusz hangjaira húzták fel, majd ereszették félárbócra, majd a magyar kontingensből kijelölt raj díszsortüzével búcsúztatták a halottakat.

A megemlékezés zárásaként a felsorakozott állomány felett elrepülő helikopterek köszöntek el az elesett katonáktól.