Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a Helyőrségi Művelődési Tanács

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. szeptember 9. 9:47

Idén április 20-án tartotta alakuló ülését Budapesten, a Stefánia-palotában a Helyőrségi Művelődési Tanács (HMT). A tanács szeptember 6-án, kedden ismét összeült, ezúttal már vezetőválasztás céljából, valamint az aktuális tennivalók operatív rendezése érdekében. A rendezvényen több tábornok, intézményvezető, katonai szervezet parancsnoka, társadalmi, érdek-képviseleti szervezet vezetője volt jelen a csaknem félszáz meghívott között.

1595924158
Dr. Papp György Bálint cégvezető nyitotta meg a rendezvényt, majd Gulácsi Attila, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója ismertette az ülés napirendi pontjait.
Először vázolta a HM Bessenyei György Nonprofit Kft. célkitűzéseit, az új
évad terveit. Ezután elhangzott, hogy – az elképzelések szerint – a jövőben a HMT tanácsadó testületként működve, támogatja az intézmény szorosabb együttműködését a helyőrségben lévő alakulatokkal, honvédségi szervezetekkel, HM-alapítású gazdasági társaságokkal. Ennek során véleményeket, kritikákat fogalmaz meg, és munkájával segíti a válaszadást a „hogyan tovább?" kérdésére.

A résztvevők ezt követően beszámolót hallhattak a honvédségi üdülőkben tervezett változtatásokról, valamint eszmecsere zajlott az üdültetés, rekreáció aktuális kérdéseiről.

A legfontosabb napirendi pont azonban a HMT elnöki posztjának betöltése volt. Erre Kun Szabó István dandártábornokot, az MH Támogató Dandár parancsnokát, Budapest helyőrségparancsnokát kérték fel, akit a jelenlévők nagy többséggel meg is választottak. Az elnök rögvest ki is fejtette elképzeléseit, tömören vázolva programját, amely úgy summázható, hogy a grémium „a katonákért, a katonák érdekében kíván munkálkodni".

Az ülést záró mintegy órás eszmecsere során számos építő jellegű vélemény, tapasztalat hangzott el. Sokan pártolták egy tiszti kaszinó létrehozását a fővárosban is, de több felajánlás született az együttműködésre, támogatására, még több ötlet a katonák, igényjogosultak számára biztosított kedvezmények tervezett új rendszerére.

A jövő héten, a vezetők után, már a végrehajtásban közreműködő szakemberek találkozójára kerül sor a Stefánián.

1595924158
 
1595924159
 

 

 Fotó: A szerző felvételei