Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Naprakész gyakorlati tudás kritikus helyzetekre

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. szeptember 9. 10:04

A maga nemében páratlan szimulációs és skill-centrumban fejlesztheti készségeit a Semmelweis Egyetem csaknem háromezer orvostan-, ezen belül katonaorvos-hallgatója a 2012/13-as tanévtől. Az új képzési kultúrát meghonosító oktató-szolgáló tudásközpont, laboratórium az Új Széchenyi Terv keretében, az EU támogatásával nyert 330 millió forintból készült el. Az egyetem, valamint a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) közötti együttműködési megállapodást írtak alá szeptember 7-én az egyetem Semmelweis szalonjában.

1595924159
Miután dr. Kopcsó István orvos ezredes, a NATO KEKK igazgatója és dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora ellátta kézjegyével a két intézmény közötti megállapodás okiratát, mindketten kitértek arra, hogy az ünnepélyes aktus csupán nyitány. Az együttműködésről való közös gondolkodás már évekkel ezelőtt elkezdődött, és hosszú távúra tervezik a felek a közös munkát. A két intézmény közötti kooperációt az is indokolja, hogy mindkettő öregbíti hazánk katonaorvoslás terén is elismert jó hírnevét. Emellett az együttműködés fő indítékát Kopcsó István a katonabiztosítás, katona-egészségügy, kríziskezelés, katasztrófa-elhárítás, valamint béketámogató missziók változó, korszerűbb követelményeiben jelölte meg. Továbbá kiemelten fontos, hogy a katonák műveleti területen történő ellátása nem lehet rosszabb, mint a hazai. Ugyanakkor napjainkban a katona-egészségügy nemzetek közötti együttműködést követel meg.

Tulassay Tivadar kiemelte: a gyakorlatiasságnak, így például a tréningprogramoknak nagyobb szerepet kell játszaniuk a képzésben. A projekthez kapcsolódóan az egyetem 15 intézetében kerül majd sor – audovizuális és más gyakorlatorientált – fejlesztésekre. A szimulációs és skill-, vagyis készségfejlesztő gyakorlatokhoz különböző szinten minden szakterület hozzáférhet mind a 12 szemeszterben. A fonendoszkópos vizsgálattól a katéterezésen, a perifériás vénaszúráson át az újraélesztésig számos beavatkozást végezhetnek majd a hallgatók a labor készségfejlesztő eszközein és fantomjain. Az informatikai, mechanikai és pneumatikai támogatásnak köszönhetően az életveszélyes helyzetekben való gyors döntéshozatalt is gyakorolhatják az élethű – HiFi, azaz magas hűségű – bábukon. Az új centrum révén még inkább egészséges arány alakulhat ki abban, hogy mit gyakorolnak a diákok a laborban, s mit a valódi betegeken. A szóban forgó, minél valósághűbb szimuláció az egyik legkorszerűbb és legköltséghatékonyabb módszer, amelynek komoly hagyománya van a hazai orvosképzésben, az ott tanultak alkalmazása főszerepet játszhat a kritikus kórélettani helyzetekben, kiváltképp egy ilyen új képzési kultúra meghonosítása nyomán.

1595924159

 Fotó: Galovtsik Gábor