Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a NATO Katonai Bizottság

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: NATO, HVK |  2024. január 20. 9:14

Brüsszelben ülésezett a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság január 17-18. között. A tanácskozáson a magyar küldöttséget dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette.

NATO MC_1

A találkozó középpontjában a NATO elrettentő erejének és védelmének megerősítése állt, amelyet az új védelmi tervek megvalósíthatóságának maximalizálásával kíván elérni a Szövetség. Ennek részeként megvitatták az ezzel kapcsolatos koncepciókat, de az ülések témái között szerepelt a szövetséges transzformációs parancsnokságokról szóló stratégiai elgondolás, valamint az integrált rakéta- és légvédelem, illetve annak aktuális kérdései.

A katonai vezetők külön ülés keretein belül egyeztettek az indo-csendes-óceániai térség vezérkari főnökeivel, illetve a Partnerek Együttműködési Képességét Támogató Csoport tagjaival, de összehívták a NATO – Ukrajna Tanácsot is.

NATO MC_3

A találkozó margóján dr. Böröndi Gábor vezérezredes szakmai megbeszélést folytatott Metin Gürak vezérezredessel, török vezérkar főnökkel, valamint Wieslaw Kukula vezérezredessel, lengyel vezérkar főnökkel. Az egyeztetéseken megvitatták a felek közötti katona-szakmai kérdéseket és az országok közti együttműködés további lehetőségeit.

A magyar küldöttséget dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette, tagja volt Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselője, valamint szakértői csapata.

CHOD