Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi lehetőség kapujában a tartalékosok

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. január 20. 10:20

Számomra nagyon megtisztelő és motiváló, hogy a Magyar Honvédség történetében először tartalékos katonaként díszőri szolgálatot láthatok el a Honvédelmi Minisztérium Főépületénél – hangzott el január 18-án, a tiszaszigeti kiképzőbázison, ahol a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred kiválasztott tartalékos katonáinak felkészítése zajlik. Az idézet Fuszenecker Mónika tartalékos hadnagytól, a 38. Területvédelmi Zászlóalj szakaszparancsnokától származik, aki bajtársaival együtt kora tavasztól már a főváros történelmi ékességében, a budai Várban lát el díszőrséget.

Tiszasziget nem csak azért izgalmas település, mert itt található Magyarország egyik legmélyebb földrajzi pontja, valamint a község a déli hármashatár kapuja, hanem azért is, mert idén januártól egy történelmi kezdeményezés helyszínéül is szolgál: itt képezik ki azokat a tartalékos katonákat, akik a Magyar Honvédség történetében először láthatnak majd el díszőri szolgálatot.

Már a kültéri testnevelési foglalkozás dinamizmusán és a komoly fizikai erőnlétet követelő alaki felkészítés során is látszik az elszánt tekinteteken, hogy a fiatal tartalékosok tisztában vannak az előttük álló feladatok komolyságával. A motiváció, hogy kiemelt protokolláris rendezvényeken képviselhetik a Magyar Honvédséget, elfeledteti velük a borús és metszően hideg téli időt is, kitartóan futják a köröket. Természetesen a tartalékosoknak nem ismeretlen a katonaélet. „Sok feladatban vettem már részt, akár határszolgálatban, akár kórházszolgálatban, de ez a díszőrségi feladat egy olyan újdonság, amit mindenképpen szerettem volna kipróbálni” – fogalmazott Fuszenecker hadnagy. Hasonlóan vélekedik a történelmi lehetőségről Tóth Zoltán tartalékos főhadnagy, a 38. Területvédelmi Zászlóalj bácsalmási járásának századparancsnok-helyettese is: „a tartalékos rendszernek nagy előnye, hogy számos területen tudjuk kipróbálni magunkat. A díszőri szolgálat is ezek közé tartozik. Úgy gondolom, ha egy katona tiszti beosztást lát el, akkor rendelkeznie kell azokkal a tapasztalatokkal, amelyet a hozzá beosztott állománytól elvár. A díszőrség ellátása egy nagyon jó út, tapasztalási lehetőség erre”.

Tartalekos_diszorok_kepzese_20240118_08 copy

A többhónapos felkészítés alapját az intenzív testnevelés és az alaki foglalkozások adják. Farkas Kinga tartalékos hadnaggyal, testnevelőtiszttel beszélgetve hamar egyértelművé válik, hogy a leendő díszőrök a történelmi lehetőségen túl a felkészítőiknek is köszönhetik a motiváltságukat és kitartásukat. „Húsz éve foglalkozom testnevelés tanítással, illetve személyi edzőként is dolgozom, alapvetően a mentális és fizikai erő fejlesztésére vagyok hivatott. Azt gondolom, hogy a szakma csúcsa az, amit én képviselek: a nemzet katonáit készítem fel arra, hogy erősek legyenek, az állóképességük nagyon fejlett legyen és képesek legyenek megállni a helyüket bármilyen szituációban” – mondta a hadnagy.

Bárdos Gábor szakaszvezető, a 46. Területvédelmi Zászlóalj kiképzője az alaki foglalkozásokat vezeti. A kiképző a leendő díszőrök felkészítéséről elmondta: két hónap áll a rendelkezésükre itt Tiszaszigeten, mielőtt a katonák az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz vonulnak azért, hogy további mozzanatokat sajátítsanak el, majd megkezdjék szolgálatukat a Honvédelmi Minisztérium Főépületénél a Kapisztrán téren.