Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi koncerttel köszöntötték Balázs Árpád zeneszerzőt

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 18. 9:46

Ünnepi koncertet adott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara a zeneszerző Balázs Árpád 85. születésnapja alkalmából, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében, március 17-én, csütörtökön. A komponista a magyar és nemzetközi zenei élet kiváló alakja, kiemelkedő tehetségét számos díjjal jutalmazták.

P3170418

Az MH Központi Zenekar nagy tisztelője Balázs Árpád munkásságának, ezért 85. születésnapján műveiből összeállított koncerttel köszöntötték a zeneszerzőt, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, a honvédséggel való kapcsolata a gimnáziumi éveire nyúlik vissza. „Remélem, hogy tíz év múlva is itt, a katonazenészekkel fogok ünnepelni” – mondta, majd megemlékezett Lendvay Kamillóról, Bogár Istvánról és Hidas Frigyesről is. „Négyünk közül hárman már egy égi zenekarnak komponálnak, ezért a felelősségem megsokszorozódott. Őket is képviselem, ezért szeretnék minél tovább itt lenni” – emelte ki. Azt is elárulta, hogy az elmúlt 85 év alatt a zenével való kapcsolata mennyiben változott meg: „A zenei életben a fiammal inspiráljuk egymást, aki szintén kiváló zeneszerző. A feleségem pedig ragyogó muzsikus, tehát pozitív emberek vesznek körül” – tette hozzá.

P3170448

Szabó Imre alezredessel, a központi zenekar karmesterével való ismeretsége régre nyúlik vissza. Az alezredes kérdésünkre válaszolva elmondta, a zenekar munkásságában fontos szerepet játszik a magyar fúvózenei irodalom ápolása és népszerűsítése. „Balázs Árpád munkássága révén a fúvószene rengeteget fejlődött a hazai kulturális életben. Jelenleg, 85 évesen is képes a szellemi frissesség teljes erejével alkotni és tanácsokkal ellátni. Széleskörű tudása megmutatkozik mondataiban, amely minden zenész számára hasznos lehet. Emellett személyisége is kiemelkedő” – mondta.

P3170475

Az ünnepi koncerten Zelinka Tamás, az esemény műsorvezetője köszöntötte a zeneszerzőt, majd felsorolta jelentősebb díjait és kitüntetéseit, amiket munkája elismeréseként kapott. Azt is elmondta, hogy a komponista alkotásaiban megjelenik szüleinek és tanárainak emléke, emellett a szép zene iránti olthatatlan vágy, valamint hazájának és szülőföldjének mindenek feletti szeretete. A koncerten többek között elhangzott a közismert Kockásfülű muzsika, a Concertino, a Csopaki Bordal, a Vadászhimnusz, valamint a Mindenki című Oscar-díjas kisfilmben felcsendülő kórusmű, a Bodzavirág, melyet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate gyermekkara adott elő.

Az eseményen közreműködött Berkes János operaénekes, az Operaház örökös tagja, valamint Haraszti Dávid törzsőrmester, aki marimbán játszotta el a komponista egyik rapszódiáját.