Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Út a mába – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. december 13. 9:32

A rendszerváltozás után a haderő hivatalos neve Magyar Honvédség lett, s kezdetét vette a szervezeti átalakítás. Számos helyőrségtől végérvényesen búcsúzniuk kellett a katonáknak, mellyel együtt sok család került választási helyzetbe: menni vagy maradni? Nem volt ez másként a déli megyékben települt műszaki alakulatoknál sem.

MH_december_borító

Az átszervezések jegyében megszűnt Orosházán a Műszaki Kiképző Központ, Szentesen a pontonos ezred, Csongrádon a műszaki ezred, Szegeden az út-hídépítő ezred, míg Pápán a műszaki zászlóalj. Ezt megelőzően – ugyancsak Szentesen – felszámolták a honiak alárendeltségében működő műszaki zászlóaljat, valamint a Hátországvédelmi Parancsnoksághoz tartozó állásépítő zászlóaljat, új alakulatként pedig létrejött a 87. Műszaki-Technikai Ezred.

A szintén orosházi Gépszerelő és Karbantartó Tiszthelyettesképző Szakközépiskola 1997-ig maradt a városban, kezdetben a műszaki-technikai ezred, majd a Honvédelmi Minisztérium különböző szerveinek alárendeltségében. Az oktatás az 1996/97-es tanévvel zárult; tízéves működése alatt az orosházi intézményben összesen 350 fő végzett. Jogutódja a szentendrei Katonai Szakközépiskola és Kollégium lett, ahová a katonai műszaki gépszerelői képzés is átkerült.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én megjelent számában!