Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utazzon vissza a reneszánszba!

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. június 20. 12:35

A Hadtörténeti Múzeum Horn Micivel és Kőnig tanár úrral, a Logisztikai Ellátó Központ Múzeuma gulyáslevessel és pogácsával, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének Múzeuma pedig a magyar katonai kutatás-fejlesztés közel 90 éves történetét bemutató tárlatával várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján, 2008. június 21-én, szombaton este 6-tól hajnali 2 óráig.

A Hadtörténeti Múzeumba a Múzeumbusz budai járatával is eljuthatnak a látogatók. Az MH saját ingyenes buszjáratai az Esztergomi rondella mellől (Lovas utca) este 7-től éjjel 1-ig óránként indulnak a Hadtáp Múzeum és a FLÜ Múzeuma irányába.

Az intézmény díszudvara és a Kapisztrán tér egy éjszakára reneszánsz katonai táborrá alakul, amelynek során az érdeklődők bepillanthatnak a korabeli lovagi élet mindennapjaiba, élményekben gazdag, felfedező sétát tehetnek ebben a pompás környezetben. Ennek keretében korabeli harcászati bemutató, csatajelenetek, közelharc bemutató szerepel a programban. Testközelből ismerhetik meg a XIV-XV. századi vágó-, szúró- és lőfegyvereket /számszeríj, szakállas puska, ágyú/.

Nem hiányozhat a vigasság sem, mely minden katonai tábor sajátja! Lesz itt reneszánsz zene, tánc- és divattörténeti bemutató, kézműves foglalkozások és mesterségek bemutatója. A kedves idelátogatók kovács, fafaragó, fazekas, gyertyaöntő, bőrműves és nyerges műhelybe kukkanthatnak be és ismerkedhetnek a mesterségek fortélyaival, titkaival.

Mindezeken felül kuriózumként mutatja be intézményünk annak a nemrég megtalált második világháborús Panzer IV-es német gyártmányú nehézharckocsinak a tornyát, melyet az 1950-es évek elején építettek be a déli határon készült védvonal egyik bunkerébe.

Hatalmas sikerrel, igazi sztárszereposztásban játssza a Budapesti Operettszínház az Abigél című musicalt, melyet Szabó Magda azonos című regényéből írt Kocsák Tibor, Somogyi Szilárd és Miklós Tibor. A zenés változat érdekes szemszögből közelít a szívet melengető, sírós-nevetős történethez: Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban emlékezik vissza, s éli át életének meghatározó korszakát.

A Hadtörténeti Múzeum a legújabb magyar musicalsiker sztárjait kérte fel arra, hogy a Múzeumok Éjszakáján kalauzolják a látogatókat a magyar katonák és a hátország II. világháborús sorsát bemutató tárlaton. 2008. június 21-ének éjjelén az Abigél című musical Kőnig tanár ura, Csonka András, és a Horn Micit alakító Siménfalvy Ágota, valamint az előadás rendezője, Somogyi Szilárd rendhagyó tárlatvezetést tart hát a Hadtörténeti Múzeumban, melyen az is kiderül, ők hogyan élik meg a színpadon ezt a kort.