Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Útfelújítás együttműködéssel

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2022. február 10. 19:12

Átadták a Hajdúhadház belterületétől a Vay Ádám Kiképzőbázisig vezető, mintegy 3,5 kilométer hosszúságú felújított útszakaszt február 10-én, csütörtökön.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (6)

Dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára köszöntőjében emlékeztetett: a 2017-ben elindult Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nemcsak a technikai fejlesztésekre fókuszál, hanem a szükséges infrastruktúra megteremtésére is, így kerülhetett sor az útszakasz felújítására is.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (2)

„Ünnepelni jöttünk ma, hiszen ahogy az ország, a régió és a város megújult, úgy újult meg ez az út és a Magyar Honvédség is” – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki egyebek mellett szólt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, amely egy lépés a nemzet érdekét szolgáló, az állampolgárok biztonságát garantáló Magyar Honvédség megteremtéséhez. Hangsúlyozta azt is: ez az út szimbolizálja azt a kapcsot, amely a nemzetet és a nemzet hadseregét összeköti.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (4)

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka ehhez kapcsolódóan rámutatott: a haderőfejlesztési program központjában az ember, a katona áll, ezért az, hogy ez az út elkészült, morális fejlődést jelent a dandárnak. A parancsnok elmondta azt is: a bázisra naponta bejáró hatszáz ember mellett ezerhatszázan hajtanak végre kiképzési foglalkozásokat, emellett a bázis hazánk NATO-tagsága szempontjából is kiemelten fontos feladatok helyszíne.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (5)

Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 600 millió forintot biztosított az útszakasz felújítására, ami egy hosszú folyamat eredménye. Az államtitkár – többek között – méltatta a projekt megvalósulásában résztvevő szervek és a helyi közösség sikeres együttműködését.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (7)

„Biztonságban akkor lehetünk, ha ilyen látványosan és hatékonyan fejlesztjük védelmi képességeinket” – fogalmazott Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, aki a védelmi ipart érintő fejlesztésekre utalva kijelentette: hazánk határainak, függetlenségének megvédéséhez ütőképes Magyar Honvédségre van szükség.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (1)

„Ez az út a legjobb példája annak, hogy széles körű összefogással olyan fejlesztéseket is meg tudunk valósítani, amelyek jogosak és fontosak” – mondta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, aki szintén a projekt megvalósításában résztvevő szervek pontos és hatékony együttműködését hangsúlyozta.

Hajdúhadház Vay Ádám Kiképzőbázis bejárata előtti útszakasz felújított útburkolatának ünnepélyes átadása (8)

A felújítási munkálatok során a Hunyadi utcán kicserélték a kiemelt szegélyeket és új kopó aszfaltréteget terítettek le 6,5 méter szélességben. A vasúti átjáró utáni belterületi, szegély nélküli szakaszon 6 méteres szélességben új kopó aszfaltréteg került az útburkolatra, és a vízelvezetést padka nyesésével és a meglévő földárkok profilozásával oldották meg. A padkát fél-fél méter szélességben zúzottkővel stabilizálták. A város határát jelző táblától a laktanyáig húzódó 3,5-4 méter széles útszakasz mindkét oldalát kiszélesítették, így ennek eredményeként 5 méter burkolatszélesség könnyíti meg a közlekedést. Ezen felül az útszakasz kapott még 1-1 méter stabilizált útpadkát, így a teljes koronaszélesség 7 méter lett, amely kényelmes forgalmat biztosít az itt áthaladó katonai járművek részére is. A megújuló út állapotának hosszú távon történő megőrzését a csapadékvíz elvezetéssel oldották meg, amely a meglévő szikkasztó árkok felújításával történt. Az útépítésen felül hírközlési alépítményt is kialakítottak.