Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úton az Ország Karácsonyfája

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. november 21. 21:12

A Veszprém megyei Nemesvámos egyik kertjéből indult útnak november 21-én az Országház előtti Kossuth térre az az ezüstfenyő, mely végleges helyére felállítva és méltóképp feldíszítve az egész ország karácsonyfája lesz.

karácsonyfa szállítás (1)

A 17 méter magasra nőtt ezüstfenyőt a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei és speciális járművei segítségével vágták ki, majd a közeli villanyvezetékek miatt óvatosan emelték át az MH Katonai Közlekedési Központjának különleges szállítójárművére.

Baglyos Péter százados, a szállítócsoport csoportparancsnoka elmondta, hogy a Magyar Honvédség 2008 óta segít az ország karácsonyfájának szállítási feladataiban. A központ minden olyan különleges képességgel rendelkezik, ami a túlméretes szállítmány biztonságos közúti mozgatásához szükséges. Ehhez persze folyamatos a kommunikáció a feladat végrehajtásában segítő társszervekkel, szervezetekkel.

karácsonyfa szállítás (20)

A különleges rakomány rögzítését speciális hálóval és rengeteg hevederrel oldották meg. A kifejezetten alacsony építésű félpótkocsira felkötözött fenyőfa végül 4,1 méter magas és 5 méter széles rakományt jelentett. Mivel ez túlméretnek számít, így a nyergesvontatót a rendőrség és az MH Katonai Rendészeti Központ megkülönböztető jelzéseket használó gépjárműveivel biztosították, a felvezetést és a közúti zárást végrehajtva. A közlekedők segítségének és együttműködésének köszönhetően a konvoj az időnként erősen ködös időjárás ellenére problémamentesen jutott el a budaörsi benzinkútig, ahonnan az éjszakai pihenőt követően hétfő kora hajnalban folytatja útját a Kossuth térig.