Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4-es államtitkári szintű tárgyalás Budapesten

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. december 3. 13:37

A visegrádi védelmi együttműködésről tárgyalt a partnerországok képviselőivel Szabó István honvédelmi államtitkár december 3-án, Budapesten.

V4 Senior BodyKLAC8895

A V4 csoport soros magyar elnöksége alatt került sor a december 3-án megtartott államtitkári szintű megbeszélésre, amelyet házigazdaként Szabó István honvédelmi államtitkár vezetett. Az ülésen Szlovákiát Martin Sklenár védelempolitikai igazgató, Csehországot Petr Čech helyettes államtitkár, Lengyelországot pedig Marcin Ociepa parlamenti államtitkár képviselte. A tárgyaláson a védelmi együttműködést szabályzó mechanizmusról, a védelmi képességek fejlesztése terén történő együttműködés lehetőségeiről, valamint a V4 védelmi együttműködéssel kapcsolatos egyéb aktuális kérdésekről egyeztettek. A felek áttekintették a NATO-t és az Európai Uniót érintő fontos védelmi kérdéseket, valamint az együttműködés jövőbeli irányait is.

A megbeszélés alapjául a V4-es országok védelmi minisztereinek október 1-jei tárgyalása szolgált, amelynek eredményeképpen a tagországok államtitkári testületei, védelempolitikai igazgatói, vezérkarfőnökei, illetve a fegyverzeti igazgatók is feladatokat kaptak. Szabó István a pénteki egyeztetés kapcsán úgy fogalmazott: a kitűzött feladatok elvégzésében a V4-ek eredményes munkát végeznek. „Megbeszéltük a NATO-s és EU-s ügyeinket is, valamint a jelenleg zajló reflexiós folyamatokat is, különös tekintettel a NATO új stratégiai koncepciójára, illetve az Európai Unió Stratégiai Iránytűje körüli megegyezésre. Mindenben sikerült közös álláspontot kialakítani, így együttesen tudjuk képviselni a négy ország közös védelempolitikai érdekeit” – hangsúlyozta.

V4 Senior BodyKLAC8932

Kérdésünkre Szabó István államtitkár elmondta: megkülönböztetett figyelemmel kísérik a lengyel-fehérorosz határon kialakult válsághelyzetet. „Beszéltünk róla, és természetesen szót ejtettünk arról az esetleges gyakorlati segítségről is, amit lengyel barátainknak nyújthatunk az ottani határvédelemben” – mondta.

Magyarország 2021. július 1-jén vette át a Visegrádi Csoport elnökségi feladatait. A magyar elnökség célja az, hogy a védelempolitikai és a katonai területen tovább erősítse az együttműködést, ezzel is szilárdítva a V4-es regionális identitást.