Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadai Ágnes a jubileumi Crans Montana Forumon

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 30. 11:47

A jubileumi, 20. alkalommal, 2009. június 24-27. között, Brüsszelben megrendezett nemzetközi tanácskozáson a világ minden tájáról érkezett politikai és gazdasági vezetők, szakemberek osztották meg gondolataikat korunk aktuális kérdéseiről, a globalizálódó világ jelentette kihívásokra adandó válaszokról.

A Crans Montana Forum egyik kiemelt témája volt a nők növekvő szerepe a nemzetközi életben. Az ezzel foglalkozó munkacsoportban egyebek között a kvótarendszerről alakult ki vita. Vadai Ágnes – mint a tanácskozás után az MTI-nek elmondta – az eszmecserén emlékeztetett, hogy Magyarországon egyedül a szocialista pártban működik ilyen rendszer. Egyetértett ugyanakkor azzal az érveléssel, hogy adott esetben nőkre ne csak a nemüknek járó kvóta miatt bízzanak politikai szerepvállalást, hanem azért is, mert alkalmasak az adott poszt betöltésére.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédség kötelékében 20 százalék a nők aránya (miközben az Országgyűlésben alig 10 százalék körüli). Ezzel Magyarország a NATO-n belül is elfogadható arányt képvisel. Vadai Ágnes hiányosságnak nevezte ugyanakkor, hogy a hadseregben nincs női tábornok, jóllehet más szerveknél, például a rendőrségnél és a pénzügyőrségnél a szebbik nem képviselő is töltenek be ilyen magas rangot.

A kétnapos brüsszeli tanácskozáson Vadai Ágnes részt vett a délkelet-európai országok európai uniós és NATO-integrációjával foglalkozó munkacsoportban is. A magyar államtitkár ott azt hangsúlyozta: a balkáni térség számára hosszú távon az euroatlanti integráció tudja megoldani a problémákat, és ez a folyamat Európa számára is biztosíték arra, hogy az ottani konfliktusokat véglegesen rendezni lehet. Hozzátette, hogy ehhez a térség országainak is akarniuk kell a folyamatot, és tenniük kell annak előrehaladása érdekében.
A nemzetközi fórum idei fő vendége Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök volt, aki a rangos rendezvény biztosította keretek között érvelt országa uniós csatlakozásának felgyorsítása mellett.

1595888730