Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászgépek egy londoni galériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 2. 12:00

Aktív szolgálatot teljesített két katonai vadászrepülőt alakítottak művészeti alkotássá, és állítottak ki a londoni Tate Britain galériában. Fiona Banner két alkotása közül az egyik – egy helyből felszálló szubszonikus Sea Harrier vadászbombázó – farokrészénél felfüggesztve orral lefelé „lóg” a plafonról, a másik – egy Jaguar csapásmérő repülő – ezzel szemben „hátára” fordítva fekszik a padlón.

Fiona Banner munkásságában visszatérő elem a vadászrepülő, bár e két gép az eddigi legnagyobb, amelyekkel dolga volt. A gépek modern vonalvezetésük ellenére illenek a Tate neoklasszikus környezetéhez – írta a BBC internetes oldala (news.bbc.co.uk).

A művésznő Walesben töltött gyerekkora óta a repülőgépek hatása alatt áll. „Minden olyan csendes volt, aztán hirtelen a semmiből előtűnve megjelent egy Harrier, felhasította az eget és teljesen megváltoztatta a pillanatot" – mesélt gyerekkori élményéről Fiona Banner.

A kiállításon szereplő Sea Harrier 1988-tól 2000-ig volt szolgálatban, azután vonták ki a forgalomból, hogy kényszerleszállást hajtott végre. Banner tollfestésekkel díszítette a repülő felszínét.

A Sepecat Jaguar gép a háborút is megjárta, a Sivatagi vihar elnevezésű akcióban vetették be a kuvaiti konfliktus idején 1990-1991-ben. A gép vélhetően 2006-ban emelkedett utoljára a magasba. A művész tükrös, fémes felülettel változtatott a szerkezet külsején. A látogatók ezáltal nem tudják elvonatkoztatni magukat a kiállított tárgytól, hiszen magukat látják viszont.

Fiona Banner azt nem árulta el, hogy mennyibe került a két gép, amelyek január 3-ig várják a látogatókat.