Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádat emeltek a Times Square-i merénylő ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 18. 9:46

Hivatalosan vádat emelt az amerikai igazságszolgáltatás az ellen a pakisztáni születésű férfi ellen, aki a múlt hónapban egy gépkocsiba rejtett pokolgépet próbált meg felrobbantani New York legforgalmasabb kereszteződésében, a Times Square-nél.

Egy New York-i szövetségi vádesküdtszék tíz vádpontot sorolt fel Faisal Shahzad ellen. Ezek között szerepel a nemzetközi terrorista cselekmény elkövetésére szőtt összeesküvés, ilyen terrorcselekmény elkövetésére és tömegpusztító fegyverek használatára tett kísérlet.

Shahzad május elsején kísérelte meg a robbantást, a bűnüldöző hatóságok két nappal később fogták el.

A tavaly amerikai állampolgárságot szerzett férfit életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják a terhére rótt vádpontokban.

Shahzad egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani a Times Square-nél. A rosszul összetákolt szerkezet azonban nem robbant fel, így senki nem sérült meg, a füstölgő járművet egy utcai pólóárus szúrta ki. Shahzad azt állította, hogy Pakisztánban, a tálibok által ellenőrzött területen kapott kiképzést pokolgépek összeállításáról, de egyedül készült fel a New York-i merényletre és kísérelte meg a robbantást. A pakisztáni tálibok egy csoportja viszont magára vállalta a merényletkísérletet.