Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyivédelmi gyakorlat éles harcanyagokkal

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 18. 10:29

Úgynevezett ABV mentesítő szakkiképzésen vettek részt a Magyar Honvédség vegyivédelmi katonái június 7–11. között Szlovákiában, a Zemianske Kosztolany közelében található gyakorlótéren. A feladat különlegesség az volt, hogy ezúttal éles, mérgező harcanyagokkal dolgoztak.

Több éve járnak Szlovákiába a székesfehérvári székhelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái. Ugyanis csak északi szomszédunknál lehetséges olyan kiképzési feladatok végrehajtása, amely során éles, mérgező harcanyagokkal dolgoznak a vegyivédelmisek.

1595903429
Legutóbb június 7–11. között vettek részt szlovákiai kiképzésen a magyar katonák, a Zemianske Kosztolany közelében található gyakorlótéren – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szombati Zoltán ezredes. A vegyivédelmi zászlóalj parancsnoka hozzátette: ez volt az első olyan gyakorlat, amikor mentesítő katonák hajtották végre a feladatot és nem a vegyi-sugárfelderítők. Mindezt az indokolta, hogy a zászlóalj tavaly év végén, és az idei esztendő első hónapjaiban teljesen új technológiát használó mentesítő berendezéseket kapott. A kezelő állomány számára pedig szükséges, hogy begyakorolják az eszközök használatát éles körülmények között is.

A „Sáraranymező 2010" névre keresztelt gyakorlatnak mindezek mellett az is célja volt, hogy kipróbálhassák: az új mentesítő anyagokkal milyen hatékonysággal képesek a mérgező harcanyagok mentesítését végrehajtani – árulta el Szombati ezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a gyakorlat során egyebek mellett kiderült: a VX névre hallgató mérgező harcanyag mentesítését rövid időn belül és hatékonyan képesek teljesíteni az új anyaggal.

– Fontos volt a szlovákiai gyakorlat azoknak a katonáknak is, akik az NRF–2011 nevű kontingensben teljesítenek majd készenléti szolgálatot. Ez egyébként gyakorlatilag nem más, mint az NRF tizenhatodik váltása, s a Magyar Honvédség egyebek mellett egy ABV felderítő szakasszal vesz részt benne, ám az alegység tagja néhány mentesítő katona is – mondta Szombati Zoltán ezredes.

A vegyivédelmi zászlóalj parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy a szlovákiai gyakorlaton részt vevő állomány most először hajtotta végre feladatát a 96 mintájú védőruhában. Korábban csak a 93 mintájú védőruhát használták, amely viselés közben szellőzik, és a két szövetréteg közötti aktív szénréteg szűri és köti meg a levegőben található mérgező harcanyagokat. A leginkább szkafanderre hasonlító, 96 mintájú védőruha viszont szigetelő, légmentesen zárja el viselőjét a külvilág káros hatásaitól.

1595903429
 

A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy 30 Celsius-fokos hőmérséklet felett gyakrabban kell a védőruhába öltözött mentesítő személyzetet váltani, mivel ilyen melegen nagyon hamar kimerül az állomány a zárt öltözékben. Holott átlagos hőmérsékletben akár négy, téli időjárási viszonyok között pedig hat órán keresztül is viselhető a védőruha – szögezte el a parancsnok.

A „Sáraranymező 2010" gyakorlaton a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya mellett részt vettek az MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ HAVARIA Laboratóriumának katonái is. Nekik a mentesítés hatékonyságának ellenőrzése volt a legfontosabb feladatuk – tudtuk meg Szombati ezredestől, aki sikeresnek ítélte a szlovákiai gyakorlatot, s a hazaérkezés után olyan javaslatot tett le az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának asztalára, hogy mindenképpen szükséges lenne a második ütem végrehajtása is. A szlovákiai pálya befogadóképessége miatt ugyanis az elmúlt héten csak az ABV szakasz egyik fele tudott kiutazni a gyakorlatra, ám mindenképpen szükséges lenne az állomány másik részének gyakoroltatása is.

1595903429
 

Fotó: MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj