Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két hét mérlege Szarajevóból

Szöveg: Dósa Zsolt zls. |  2010. június 18. 9:07

Zászlóalj-gyakorlat hosszú menetekkel, csempészek elfogásával, LOT kimenekítéssel, CRC többnemzetiségű fallal, nemzetközi katonasport megmérettetés, raj-éles lövészet és futóversenyek. A június hónap is tevékenyen kezdődött az MH EUFOR Kontingens hatodik váltás lövésszázadának Szarajevóban.

A Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battallion, MNBN) a hónap első három napjára zászlóalj szintű gyakorlatot tervezett. Csányi Henrik százados a magyar (ALPHA) század parancsnoka május 31-én kapta meg a harcparancsot, amely tartalmazta a századra rótt feladatokat. A harcparancs feldolgozását, a feladatszabás követte.

Első feladat Banja Luka városba történő átcsoportosítás volt, felderítési feladattal egybekötve, így a három szakasz három különböző útvonalon közelítette meg a szerb központnak számító várost. Mind a fő-, mind pedig a tartalék megközelítési útvonalakon problémát jelentett a patakok, folyók áradása, a földcsuszamlások. A hosszú menetet kora délután kezdte meg a század és este 20 órára az utolsó jármű is megérkezett a laktanyába.

Este 19 órakor jött műholdas rádión a következő feladat. A század telepítsen check-point-okat (CP, ellenőrző áteresztő pontok) valamint járőrözzön a várostól délnyugatra mintegy 30 kilométerre található Manjaca gyakorlótéren ahol az ellenerő feladatot ellátó török század fegyver illetve kábítószer csempészetet imitál. Az időjárás nem volt kegyes a magyar katonákhoz, akik rendíthetetlenül látták el feladatukat a folyamatosan szakadó eső és a felázott talaj ellenére is.

Az egyik CP-ról gyanús tevékenységet jelentettek a közeli erdőben. A kivonuló QRF (gyorsreagálású szakasz) két teherautót tartóztatott fel, melynek utasai előbb menekülni próbáltak majd a határozott fellépésnek köszönhetően megadták magukat. A teherautókon nagy mennyiségű fegyvert illetve robbanóanyagot valamint némi kábítószert is találtak a magyar katonák. A gyanúsítottak valamint az elkobzott anyagok és eszközök helyi rendőrségnek történt átadását követően folytatták feladatukat.

 

A következő feladat során az egyik CP-t garázda tömeg támadta meg, akik a foglyok szabadon engedését követelték. A CP megerősítésre került, majd a többszöri felszólítás hatástalanságát követően egy figyelmeztető lövés hozta meg a kívánt eredményt.

A század újabb parancsot kapott, mely szerint két órán belül meg kell kezdeni az átcsoportosítást a keleti irányban mintegy 120 kilométerre lévő Tuzla város, Eagle bázisára. A század ismét felmálházta anyagait a következő hosszú menethez. A megközelítés ismét három különböző útvonalon történt és éjfél is elmúlt mire a teljes század megérkezett az új FOB-ba (Forward Operation Base, előretolt műveleti bázis).

Reggel 7-re kellett elérni a készenlétet a város másik katonai bázisán a Comanche-Base-en.

A zászlóalj feladata a városban található LOT- (Liaison Observer Team, Összekötő-megfigyelő csoport) ház, valamint a kormányzati épület és az azokban dolgozó személyek biztosítása volt. A magyar század a tartalék szerepet kapta és két CP valamint egy járőr telepítésén és üzemeltetésén túl a fennmaradó állomány készenlétben várakozott.

A veszélyeztetettségi szint hirtelen emelkedett, amikor garázda tömeg támadta meg a kormányzati épületet. A magyar QRF szakasz azonnal a helyszínre vonult és az épület biztosítását követően megkezdték az evakuálás megszervezését. Ugyanekkor a LOT-ház közelében is tüntetések kezdődtek, így a másik magyar szakaszt is bevetették tömegkezelő feladatra. Ezzel egy időben a zászlóalj parancsnoka kinevezte a magyar század parancsnokát műveleti parancsnokká (OSC) ezzel a magyar század tartalékból fő végrehajtóvá lépett elő, alárendelt megerősítésként pedig megkapta a spanyol századot valamint a felderítő szakaszt és az EOD-részleget is.

 

Összehangolt feladat végrehajtás vette kezdetét: a tömeget kitolták a LOT közeléből, a spanyol felderítő szakasz kimenekítette a LOT személyzetét. Az EOD-részleg két robbanószerkezetet is hatástalanított, míg a magyar erők kiürítették és biztosították az előírtaknak megfelelő sugarú biztonsági zónát. A kormányzati épület környékéről a tömeget

kiszorították, az egészségügyi részleg pedig ellátta mind a katonai mind pedig a civil sérülteket és a városi kórházba szállította az EUFOR-erők sérült katonáit.

A zászlóalj-parancsnokság elégedett volt a feladat végrehajtásával és az EUFOR Parancsnokságról érkezett megfigyelők is elismerésüket fejezték ki az összehangolt és sikeres munkáért.

A zászlóalj gyakorlat utolsó mozzanataként a századok átcsoportosítást hajtottak végre a BUTMIR táborba.

Az első hét szombatja a sport jegyében telt. A magyar század állományából 19 katona vett részt a BUTMIR táborban rendezett „Szuper katona" megmérettetésen. A versenyen hét versenyszámban mérte össze erőnlétét a nemzetközi mezőny: 100 méter sprint, súlylökés, húzódzkodás, helyből távolba ugrás, fekvőtámasz, akadálypálya valamint 2,3 kilométer futás. Három magyar is bekerült az első húszba, köztük a legjobb Papp Gábor törzsőrmester a 7. helyen végzett. További öt katonánk részt vett a „RUN TO THE HILLS 2010" futóversenyen, mely az Igman-hegyen került megrendezésre. A táv itt 10 kilométer volt (ebből öt fel a hegyre, a másik öt pedig lefele) amelyet hegyi ösvényen kellett teljesíteni 400 méteres szintkülönbséggel.

 

A hónap második hete a tömegkezelés (CRC) és a raj-éles lövészetek végrehajtásával telt. A hétfői gyakorló CRC-foglalkozást kedden zászlóalj szintű feladat végrehajtás követett. A feladat szerint a magyar századból csak egy szakasznyi erő vonult ki a Rajlovac településen található LOT-házat elblokádoló tömeg

megfékezésére. A magyar alegység rövid idő alatt komoly veszteséget szenved el, így szükségessé válik megerősítése illetve leváltása egy lengyel szakasszal. A további feladat során a lengyelektől az előzőhöz hasonló módon a törökök veszik át a további feladatokat. A feladat végrehajtása közbeni megerősítés illetve feladatátvétel alkalmazását célzó gyakorlatot a kiérkező zászlóaljparancsnok sikeresnek értékelte.

Szerdán és csütörtökön a magyar század a 60 kilométerre lévő Kalinovik melletti lőtéren hajtott végre 3. számú különleges kötelék lőgyakorlatot. A feladat érdekében a szakaszok önálló menetet hajtottak végre a lőtérre ahol a felállított CP üzemeltetését vették át raj erővel. A lőgyakorlat szerint a CP-t ért kis erejű támadás fegyveres elhárítása volt a lövészrajok feladata. A rajok végrehajtását a lövészetvezető összességében jóra értékelte.

A hét végén az MH EUFOR Kontingens tagjainak lehetősége volt szervezett kirándulás keretében meglátogatni a boszniai tengerpartot illetve Pocitej városát valamint tízen vettek részt a Konjic városában megrendezett „CONNECTING BRIDGES 2010" jótékonysági futóversenyen.

 

Fotó: Penczi András szkv.