Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági látogatás az államtitkárnál

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 18. 9:03

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 16-án udvariassági látogatáson hivatalában fogadta Nancy McEldowney úrhölgyet, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyettes államtitkárát és Eleni Kounalakist, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetét.

Kölcsönös üdvözlések után, McEldowney helyettes államtitkár bevezetőjében kifejtette, hogy az amerikai kormányzat kiemelt figyelemmel kezeli a NATO Stratégiai Koncepciójának kidolgozását, valamint az afganisztáni missziót, mely a NATO történetének eddigi legnagyobb kihívása. Ez utóbbi tekintetében különösen nagyra értékelik Magyarország szövetségesi szerepvállalását, a magyar katonák ISAF-misszióban mutatott elismerésre méltó teljesítményét, és az új vállalásokat, melyek nagy jelentőséggel bírnak az afganisztáni rendezésben.

Hangsúlyozta: a Pápa Repülőbázison állomásozó C–17-es flotta (Stratégiai Légiszállítási Képesség) kialakításában szerzett érdemeinket és befogadó nemzetként nyújtott magyar támogatás fontosságát. Mindezek mellett kiemelte Magyarország példaértékű szerepvállalását a balkáni NATO és EU békeműveletekben.

Dr. Simicskó István aláhúzta, hogy békeműveleti szerepvállalásunk nem csupán szövetségesi kötelezettségünk, de egyben nemzeti érdekünk is. Kezdeményező szerepünket – lehetőségeinkhez mérten – a jövőben is fenn kívánjuk tartani.

Az államtitkár felhívta tárgyalópartnere figyelmét, hogy a most megalakult kormány számára elsődleges feladatként a gazdasági problémák kezelése és az árvízvédelemi feladatokban történő részvétel jelentkezett. Ez utóbbi során ötezer katona és a szükséges technikai eszközök vettek részt a feladatban. Természetesen ebben a helyzetben is fontos a szövetségesi vállalásaink teljesítése. Magyarország kiemelt figyelmet fordít az afganisztáni szerepvállalásra, amit az is jelez, hogy dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter műveleti területre elsőként Afganisztánba utazott. ISAF-missziós műveleti jelenlétünkhöz komoly támogatást jelent az amerikai szenátus által megszavazott 9,98 millió dollár, melyért az államtitkár köszönetét fejezte ki. A pénzügyi keretet a szükséges képességek kialakításához, katonáink műveleti tevékenységének biztonságosabbá tételéhez használjuk fel.

1595903427

 

1595903427