Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vallások közti találkozó és mikuláscsomag Szarajevóban

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2010. december 7. 15:51

December 6-án a különböző vallások képviselőinek találkozóját tartották Szarajevóban, a Butmir Táborban. A rendezvényen a bosznia-hercegovinai fegyveres erők, valamint az EUFOR vallási szolgálatainak vezetői folytattak eszmecserét. A résztvevőknek ez volt az első ilyen hivatalos találkozójuk, ám reményeik szerint 2011-ben megismételhetik.

A találkozó Bernhard Bair vezérőrnagy, EUFOR parancsnok elnöklete mellett folyt, és alkalmat biztosított arra, hogy találkozzon egymással Tomo Knezevic atya, a Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat Irodavezetője, Ismail Samjlovic, katonai mufti, Sladan Vlajic atya, a Ortodox Tábori Lelkészi Szolgálat irodavezetője és az EUFOR főtisztjei, valamint a Camp Butmirban szolgálatot teljesítő osztrák és magyar tábori lelkész.

Az EUFOR erőinek parancsnoka elmondta, hogy vezetőként mennyire lényegesnek tartja a katonai fegyelmet és a katonák jó közérzetét. A helyi fegyveres erők vallási szolgálatai nagyon szép példáját mutatják annak, hogy milyen fontos szerepük lehet ennek a két tényezőnek a fenntartásában. 

A nap további részében Szent Miklós püspök – népszerűbb nevén a Mikulás – látogatta meg, a Szarajevóban külszolgálatukat teljesítő magyar katonákat. Kiképzési feladatuk végrehajtása közben érkezett meg hozzájuk a Mikulás, krampuszaival. Bár az állomány zöme nem „mai gyerek", még is jó volt látni az arcokon az örömet, a vidámságot, melyet elsősorban nem a csomag okozott, hanem a gesztus, hogy „valakik" gondoltak rájuk. Sokan közülük többgyermekes szülők, akikről talán már régen emlékezett meg a Mikulás, és többen mondták, hogy a csomagot elrakják és hazaviszik gyermekeiknek.

A Mikulás – mérleget vonván a kontingens eddigi tevékenységéről – úgy ítélte meg, hogy nincs szükség virgácsra, így azt nem is adott senkinek, a krampuszok dolga így az volt, hogy az ajándékok kiosztása mellett egy kis színt vigyenek a katonák életébe, jelen esetben kormozzák össze őket. Bár a Mikulást, inkább a gyerekek várják a figyelmesség mindenkinek jól esett.