Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb bombát találtak Budafoknál

Szöveg: Szűcs László |  2010. december 7. 15:06

Ismét második világháborús rombolóbombát találtak a budafoki gázlónál. Ezúttal egy egy tonnás robbanószerkezet került elő a vízből, amelynek gyújtószerkezeteit a Magyar Honvédség tűzszerészei a helyszínen kiszerelték, majd biztonságos körülmények között az újpesti hadikikötőbe szállítottak, ahol megsemmisítették. A bombatest pedig a központi gyűjtőbe került.

Megismétlődtek az elmúlt napok történései, ismét világháborús bombát találtak a budafoki gázló kotrása közben. A szerkezetre az egyik kotrógép kanalában bukkantak rá a kezelők – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Hajdu Gábor mérnök ezredes. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka hozzátette: december 7-én, délelőtt 10 óra körül érkezett a bejelentés az alakulat tűzszerész ügyeletére, hogy újabb robbanószerkezet került elő a folyóból.

A tűzszerészek – ugyanúgy mint hétfőn délelőtt – ismét az AM–31-es, Dunaújváros névre hallgató aknamentesítő hajóval vonultak ki a helyszínre. A kikötött kotróhajót lejjebb vontatták a folyón, olyan helyre, ahol el tudták végezni a bomba hatástalanítását. Ezúttal azonban a kotróhajó személyzete nem vállalta a kockázatot, így ezt a hajót is a hadihajósok irányították – tette hozzá Hajdu ezredes.

Az egy tonnás, második világháborús bomba gyújtószerkezeteit Kiss Henrik törzsőrmester, járőrparancsnok szerelte ki a bombatestből. Mint Hajdu ezredes elmondta: a gyújtószerkezetek élesítve voltak, ezért a hatástalanítás nagyon veszélyes munka volt. Szerencsére viszonylag rövid idő alatt sikerült eltávolítani a gyújtókat a bombatestből, amelyeket biztonságos körülmények között, homokágyon, az AM hajóval, az újpesti hadikikötőbe szállítottak, ahol megsemmisítettek. A mintegy 500 kilogrammnyi robbanóanyagot tartalmazó bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Hajdu ezredes szerint a második világháborúban a közeli vasútvonalat és a csepeli gyárakat gyakran bombázták a szövetségesek repülőgépei. A bombák nagy része azonban a Dunába hullott, s több nem is robbant fel. Ezek közül találtak most meg kettőt az elmúlt napokban. Vélhetően azonban még több robbanószerkezet lehet a vízben ezen a környéken – tette hozzá az alakulat parancsnoka –, amelyek most azért kerülnek elő, mert éppen a folyó kotrását végzik ezen a szakaszon.

Szombaton egy 500 kilogramm súlyú, amerikai gyártmányú rombolóbomba került elő ugyanitt. Azt a szerkezetet december 6-án, a délelőtti órákban hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei.

Fotó: Archív