Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változatos gyakorlatok Boszniában

Szöveg: Dósa Zsolt zls. |  2010. március 17. 5:32

Az elmúlt három hétben ismét egy sikeresen végrehajtott kiképzési blokkot tudhat maga mögött a szarajevói BUTMIR táborban állomásozó MH EUFOR Kontingens, benne lőelőkészítő foglalkozással, különleges lőgyakorlatokkal, kemény menetgyakorlattal és az egészségügyi kiemelés gyakorlásával.

Február utolsó hetében a tábor Archer-Base elnevezésű kiképző objektumában végrehajtott lőelőkészítő foglalkozást követően a Kalinovik lőterén hajtottak végre két napon át szakaszbontásban békefenntartói különleges 1-es és 3-as lőgyakorlatot.

A 30 km-re lévő lőtérre a szakaszok önálló menetben hajtották végre az átcsoportosítást. Órákon át visszhangzott a P9RC pisztolyok, a KGP géppisztolyok, az AK-63 gépkarabélyok valamint a PKMSz géppuskák hangjától a hatalmas hósapkás hegyekkel körülölelt lőtér. A katonák meggyőző magabiztossággal küzdötték le a célokat. Míg két szakasz a lőtéren tevékenykedett, a harmadik szakasz a tábor területén hajtott végre ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése témakörben gyakorló foglalkozást. A hét utolsó kiképzési napján a század állománya a török század belépő gyakorlatán vett részt ellenerőként.

 

A két lövészeti napot követően a karbantartáson túl egy menetgyakorlat is végrehajtásra került, ahol a század állományán túl már a nemzeti támogató elem (NSE) is képviseltette magát. A ’84-es téli olimpiának is helyet adó Igman hegy fenyvesekkel és természetesen hóval fedett gyönyörű erdejében igazi felüdülést jelentett a csupán egy hátizsáknyi felszereléssel végrehajtott „séta", ám a fagyott hóval borított útvonal tartogatott bőven kihívást is a résztvevőknek.

Március első hete a bemutató foglalkozásokat követően ismét éleslövészettel folytatódott. A század állománya békefenntartói alap lőgyakorlatokat hajtott végre a pazarici lőterén. A fenti lőgyakorlatok céljait a század gépkarabéllyal küzdötte le és eközben elmélyítették gyakorlati jártasságukat a kapás-, illetve kapás duplalövés tüzelési módok alkalmazásában.

 

A hónap második hete a harctéri kiképzés jegyében telt, melynek során a szakaszok járőr, épületharcászat, MEDEVAC (egészségügyi kiemelés) valamint COUNTER AMBUSH (rajtaütés elhárítása) témakörökben hajtottak végre felkészítő és gyakorló foglalkozásokat Rajlovacban.

A heti feladat kibővült egy nyílt nap keretében végrehajtott bemutató megtartásával is, melynek során a többnemzetiségű zászlóalj minden alegysége bemutatta képességeit, fegyverzetét, gépjárműveit és a katonák egyéni felszerelésén túl mindezek gyakorlati alkalmazását is.

A fenti időszaknak mintegy lezárásaként március 13-án a kontingens ünnepi megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére. Ünnepi beszédet mondott Nagy Tibor dandártábornok az EUFOR Főparancsnokság parancsnokhelyettese, nemzeti rangidős és Jákob János ezredes a kontingens tábori lelkésze. Ezt követően kontingensparancsnoki dicséretek átadására került sor. Az állomány meghallgatta Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versét Horváth Tamás tizedes előadásában, majd pedig a kontingens állományából „toborzott" énekkar katona- és toborzódalokból álló repertoárját hallgathatták meg a jelenlévők.

 

Az ünnepséget követően Csányi Henrik százados tartott állománygyűlést a század részére, ahol értékelte az elmúlt időszakot valamint ismertette a század előtt álló feladatokat, tolmácsolta a kontingensparancsnok és a Többnemzeti Zászlóalj parancsnokának elismerését a század felé.

Nemzeti ünnepünk napján a szarajevói Magyar Köztársaság Nagykövetségén rendezett ünnepségen vendégként, illetve a HUM Magyar Polgárok Egyesülete megemlékezésen közreműködőként voltak jelen katonáink.