Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaakasvili nyugati hitelét ronthatja az álriport

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 17. 5:56

Az orosz támadásról szóló minapi grúziai televíziós álriport jelentősen rontja Miheil Szaakasvili grúz elnök hitelét Nyugaton – vélték kedden elemzők és diplomaták. Az elnökhöz közel álló Imedi televízió által szombaton sugárzott adás ügyetlen és ellentétes hatást kiváltó kísérlet volt a grúz ellenzék lejáratására – vélik a szakértők.

A kezdeményezés határozott feddést váltott ki mind Grúzia legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok, mind az európai diplomáciai képviseletek részéről. Az incidens olyan időszakban történt, amikor a nemzetközi közösség amúgy is növekvő nyomást gyakorol Grúziára a sajtószabadságot érő támadások miatt. Egyesek szerint ez utóbbiak elszaporodtak Szaakasvili 2003-ban történt hivatalba lépése óta.

“Az eset komoly aggodalmat vált ki a média feletti ellenőrzést illetően" – közölte egy nevének elhallgatását kérő, Tbilisziben akkreditált nyugati diplomata, aki hangsúlyozta: “Elképzelhetetlen, hogy az adást a hatóságok beleegyezése nélkül sugározták volna". Az Imedi televízió az esti híradó szokásos időpontjában szombaton álriportot közölt arról, hogy – a Grúziától a Szovjetunió szétesése után elszakadt – Dél-Oszétiában merényletet követtek el Eduard Kokojti ottani elnök ellen, majd orosz csapatok hatoltak be Grúzia területére. Magában a riportban semmilyen utalás nem történt arra, hogy szimulációról van szó, s a műsor pánikot váltott ki Grúziában.

Címkékhíradó