Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránnak idén aligha lesz atombombája

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 17. 5:59

Iránnak idén már valószínűleg nem lesz atombombája, Teherán ez irányú fejlesztései “kisebb” késedelmet szenvednek. “Nem hiszem, hogy ebben az évben (ki tudják fejleszteni)” – fogalmazott David Petraeus tábornok, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka a szenátus védelmi bizottsága előtt.

Az Obama-kormány arról igyekszik meggyőzni Izraelt és szövetségeseit a Perzsa-öböl térségében: még van idő arra, hogy gazdasági büntetőintézkedésekkel nyomást gyakoroljanak Iránra atomfegyverkezési programjának feladására – hangsúlyozta az úgynevezett Középső Parancsnokság vezetője.

Petraeus kifejtette: bár Barack Obama elnök kinyilvánította, hogy nem zárja ki Iránnal szemben a katonai fellépés lehetőségét, az amerikai kormány jelenleg más eszközökkel, különböző szankciókkal igyekszik terveinek megváltoztatására bírni a teheráni vezetést.

Obama elnök vezető katonai tanácsadói – köztük Robert Gates védelmi miniszter és Mike Mullen tengernagy, a haderőnemek vezérkari főnökei egyesített bizottságának elnöke – korábban úgy nyilatkoztak: nem tartják hatékony megoldásnak Iránnal szemben katonai erő alkalmazását.

Petraeus elismerte a bizottságban, hogy a Pentagon felkészül arra az esetre, ha Obama elrendelné a katonai erő bevetését, egyéb részleteket erről azonban nem közölt.

Dennis Blair, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzési igazgatója néhány hete azt mondta: Irán annyira előrehaladt az urándúsítás és egyéb fejlesztések terén, hogy “technikailag képessé vált" arra, hogy “a következő néhány évben" atomfegyverhez szükséges magas dúsítási fokú uránt állítson elő.

Petraeus kedden nem részletezte, hogy mire gondolt, amikor az iráni fejlesztések kisebb késedelmét említette.

Megfigyelők szerint esetleg arra utalt, amiről korábban Blair is beszélt: Iránnak gondjai lehetnek a natanzi erőműben, ugyanis az üzembe helyezett, több mint 8000 centrifugának csak a felét működteti.

A Középső Parancsnokság vezetője azt is elmondta, hogy bár Irán atomfegyverprogramja lelassult, az ország tökéletesíti ballisztikus rakéta-ütőerejét. Az Egyesült Államok a fenyegetés elhárítására megerősítette földi és tengeri telepítésű rakétavédelmi rendszereit a Perzsa-öböl térségében.

Címkékrakéta