Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titkos tárgyalások a tálibokkal?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 17. 6:02

Az afgán kormány tagadta azt a keddi sajtóban megjelent értesülést, hogy éppen titkos tárgyalásokat folytatott a tálibok egyik csúcsszintű vezetőjével, amikor az illetőt februárban elfogták Pakisztánban. Találgatások kezdődtek arról, hogy mi volt Pakisztán szerepe a letartóztatásban.

A hírt egy amerikai hírügynökség közölte Hamid Karzai kormányfő egyik munkatársára hivatkozva, aki szerint Karzai “nagyon, nagyon dühös volt", amikor meghallotta, hogy Abdul Gani Baradar mollát, az afganisztáni tálibok katonai vezetőjét elfogták az amerikai hírszerzés segítségével.

“Nem volt közvetlen kapcsolat Afganisztán kormánya és Baradar molla között" – jelentette ki kérdésre válaszolva Karzai szóvivője egy kabuli sajtótájékoztatón, de azt nem cáfolta, hogy nem hivatalos közvetítők felvehették az érintkezést a mollával a béke érdekében. Õ csak a kormány dolgairól tud számot adni, másról nem – mondta.

Baradar törzsi rokonságban áll Karzaival, és az elnök esetenként már korábban is felhasznált hivatalos státussal nem rendelkező közvetítőket a lázadók elérésére.

Baradar amerikai közreműködéssel végrehajtott letartóztatása miatt felmerült a kérdés, hogy az Egyesült Államok tényleg tárgyalni akar-e olyan vezetőkkel, akik menedéket adtak a 2001. szeptember 11-i terroristáknak.

Az afganisztáni belső megbékélés volt az egyik fő téma azon a több mint egy órás videó-beszélgetésen, amelyet Karzai Barack Obama amerikai elnökkel folytatott hétfőn éjszaka.

Találgatások kezdődtek arról, hogy mi volt Pakisztán szerepe a letartóztatásban. Egyesek szerint azt szolgálta, hogy Iszlámábád érdekeit ne hagyják figyelmen kívül, de Kabulban azzal is megvádolták Pakisztánt, hogy a már megkezdődött tárgyalások szabotálása volt a célja. Még az is fölmerült, hogy véletlenül került kézre, mert a rajtaütés célpontja más személy volt. Karzai kérte Baradar molla kiadatását, de egy pakisztáni bíróság ellene döntött.