Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Várakozásokkal tekint a világ a közép-ázsiai csúcs elé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 17. 9:54

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden Teheránban találkozik afgán és pakisztáni kollégájával, Hamid Karzaival és Aszef Ali Zardarival – jelentette be az iráni államfői hivatal. A közlemény szerint politikai, gazdasági és biztonsági kérdésekről lesz szó a csúcstalálkozón.

A három elnök március 11-én is találkozott egy teheráni gazdasági tanácskozás alkalmával.

Ahmadinezsád részt vett az Afganisztán megsegítésére márciusban Hágában megrendezett konferencián, és kijelentette, hogy Irán kész segíteni az afganisztáni helyzet stabilizálásában. Júniusban Olaszországban is lesz egy Afganisztán-konferencia a G8-országok külügyminisztereinek csúcstalálkozójával együtt.

Franco Frattini olasz külügyminiszter május 9-én közölte, hogy amerikai kollégája, Hillary Clinton szívesen látná Ahmadinezsádot az Afganisztánról szóló újabb tanácskozáson.

Barack Obama amerikai elnök azt javasolta márciusban, hogy hozzanak létre kontaktcsoportot Afganisztánnal és Pakisztánnal kapcsolatban. Ebben részt vehetne minden olyan ország, amelynek fontos a térség biztonsága, köztük a NATO-tagországok és partnereik, a közép-ázsiai, a perzsa-öbölbeli országok, Irán, Oroszország, India és Kína.