Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győr szeretettel fogadta a katonák bemutatkozását

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 17. 7:45

Egész napos rendezvénysorozattal mutatkoztak be a katonák Győr lakosságának. Pontban kilenc órakor nyitották meg a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisának kapuit: a vendégek minden beléptetési eljárás nélkül elindulhattak a laktanyában lévő kiállítási helyek felé, hogy megismerkedjenek a katonai alakulat életével.

Az alakulat nyílt napja a nemzeti zászló ünnepélyes felvonásával kezdődött. A vendégeket Kovács Ferenc alezredes, parancsnok-helyettes köszöntötte és kívánt az ezred vezetése nevében mindenkinek kellemes napot és jó szórakozást. Az alakulat nagyon sok programmal, rengeteg látnivalóval fogadta a laktanyába érkezőket. A rendezvény első helyszíne a művelődési otthon volt, ahol a múzeumban és az előtérben a fegyvernemmel kapcsolatos kiállítást nézhették meg az érdeklődők. A vendégek a színházteremben filmvetítésre ülhettek be, ahol a Magyar Honvédségről, a társfegyvernemek életéről és természetesen a hazai rakéta fegyvernemről szóló filmek folyamatosan peregtek.

1595887224
A rendezvény fő helyszínére, az alakulótérre települtek azok a technikai eszközök, amelyekkel az ezred naponta ellátja feladatait. Nagyon sok érdekes dolgot láthattak az érdeklődők, a katonai mentőautótól a legkorszerűbb rakétakomplexumokig. A katonai technika mellett a rendezvény kiállító sátraiban megtalálhatóak voltak a toborzó iroda katonái, a Honvéd Egészségpénztár, a Honvéd Szakszervezet és a Honvéd Magánnyugdíj Pénztár képviselői, mindegyik helyen sok-sok kiadvánnyal és ajándékkal. A gyerekek kipróbálhatták a paintballt, kezükbe vehették a hadseregben rendszeresített kézifegyvereket és  nagyon sok katonai makettel is találkozhattak.

Közben Varga László dandártábornok, az alakulat parancsnoka fontos feladatának tett eleget azzal, hogy fogadta az egyik elődszervezet, a Nagyoroszi Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Nyugdíjas Egyesületének tagjait. Az üdvözlést követően a nyugdíjasok a művelődési ház elé mentek, és megkoszorúzták a fegyvernem kopjafáját. A katonai szervezet egykori tagjai főhajtással emlékeztek azokra a fegyvernemnél szolgálatot teljesítő társaikra, akik már nincsenek az élők soraiban. A parancsnok egy másik kötelezettségének is eleget tett akkor, amikor fogadta a Keszthelyről érkező középiskolás fiatalokat, és részt vett velük egy közös fénykép elkészítésében. Ezzel a jogelőd rakétaezred keszthelyi korszakában vállalt kötelezettségének tett eleget.

A bemutatók a győri Ashihara Karate klub látványos bemutatójával kezdődött. A nézők nagy tapssal jutalmazták a fiatalok nagyon fegyelmezett és látványos gyakorlatát. Közben láthatóan egyre többen lettek az alakuló téren lévő eszközöknél és a többi bemutatóhelyen. Igazi majálishangulat uralkodott a laktanyában, sok lufival, sátrakkal, apró kíváncsi gyerekekkel és nagyon sok vidámsággal. Az egészségügyi szolgálat is nagyon aktív volt. Két órával a kapunyitást követően a laktanyában nagyon sok felkötözött kezű gyereket lehetett látni, akik türelmesen viselték a „háborús sebesültek" szerepét.

1595887224
 

Következett egy újabb látványosság, az Arabona Kendo klub bemutatkozása. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy hiába ütnek valakit nagy erővel fejen, vagy deréktájon egy bottal, az nem fáj. A rendezők ekkora már megállapíthatták, hogy az egység történelmében ez volt az eddigi legnagyobb látogatottságú nyílt nap. 

1595887224
 

Az egész napos rendezvény a katonazenekarok bemutatkozásával folytatódott. A négy helyőrség katonazenekara különböző helyszíneken adott műsort és mutatkozott be Győr és környéke közönségének. Veszprém Helyőrség zenekarával a polgármesteri hivatal előtti téren találkozhattak az arra sétálók és láthatóan nagy érdeklődést mutattak a széles zenei műfajt felvonultató zenekar iránt.

A következő katonai program, a zenekari és toborzó fesztivál délután öt órakor kezdődött a Duna-kapunál lévő piactéren. Az eseményt megelőzte az Arrabona ezred technikai eszközeinek kitelepülése, ami szintén nagy sikert aratott a helyszínre látogató fiatalok és idősebbek körében. A piactérre egymás után látványosan vonultak fel Szentendre, Székesfehérvár, Veszprém és Tata katonazenekarai. A rendezvényen részt vett Tömböl László vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

1595887224
 

A köszöntőt Dr. Füredi Károly szakállamtitkár mondta. Beszédében kiemelte, hogy Győr hagyományosan nagy katonaváros, ahol az elmúlt évtizedekben a polgárok egyaránt megtapasztalhatták a katonák jelenlétének előnyeit és hátrányait. Győr a történelem során nagyon sok szállal kapcsolódott a honvédséghez: 200 évvel ezelőtt a magyar csapatok itt szálltak szembe Napóleon seregeivel, de jelentős események zajlottak a városban 1848-49-ben is. Győrben alakították meg a honvédsereg első utászalakulatát és a zászlóalj honvédei 1848. december 25-én, karácsony éjjelén a győri Nagytemplom előtti téren tették le az esküjüket. Győr városának zenetörténete is kapcsolódott a honvédséghez. 1849-ben Győrben tartózkodott és itt szerezte első katonai élményeit az ekkor még csak 19 éves, de később nemzetközi sikert befutó zeneszerző, Goldmark Károly. Visszaemlékezésében írta: „Mi magyar hazafias darabokat játszottunk, jómagam egy szólódarabot játszottam a Buda bevételénél megsebesültek javára a tisztek által rendezett színházi hangversenyen." Füredi Károly hangsúlyozta, hogy a mai program is a hagyományőrzést szolgálja, a katonazene felelevenítését és párosítását a toborzással, a katonaélettel. Ezt az együttműködést szeretnének ezen a helyszínen feleleveníteni. Megköszönte a jelenlévőknek, hogy Győr városa ennek a rendezvénynek és az itt szolgálatot teljesítő katonáknak otthont adott.

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester kiemelte: a város számára megtiszteltetés, hogy a honvédség itt, a kálváriadomb tövében első alkalommal rendezi meg a katonazenekari és toborzó fesztivált. Hangsúlyozta, hogy katonának lenni mindig is kaland volt, de a hazát védeni az ember legszebb kötelezettségeinek egyike. “A magyar földet mindig sokan irigyelték és ezért más népek el akarták venni azt, amit az őseinktől örököltünk. A történelem során ezért sokszor kellett hadba hívni fiainkat. Napjainkban is az 1848-as hagyományokat követő erős hadseregre van szükségünk, mivel három földrészen kell katonáinknak helytállniuk és bizonyítaniuk a felkészültségüket. A katonazene olyan művészet, ami nagyon régen jelent meg az emberiség történetében és arra volt hivatott, hogy segítse a harctérre készülő katonákat", fogalmazott.

A program a négy zenekar zenés alaki bemutatójával folytatódott, ami nagy sikert aratott a jelenlévő nézők körében. Ezt a produkciók közben és a bemutatók végén felcsattanó vastaps jelezte.

1595887225
1595887225
1595887225
1595887225