Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerekekről gondoskodott a kontingens

Szöveg: Nagy Jenõ õrnagy, kontingensparancsnok |  2009. május 17. 6:53

Vidanje szerb általános iskolájába mindössze 16 tanuló jár. Az iskola egy rossz állapotú családi házból lett kialakítva, sportpályát viszont már nem tudtak építeni a helyi lakosok. Játék céljából csak egy régi röplabdahálót tudtak kifeszíteni, de az egyenetlen talajon nem volt túl biztonságos a sport.

A tantestület és a diákok, a KFOR Zászlóalj CIMI-csoportjához fordultak segítségért.

Az egyeztetések, felmérések során kiderült, hogy a munka bizony nem lesz egyszerű, hiszen a játszótér és a pálya kialakításához komoly földmunkát kell elvégezni és többféle követ is a helyszínre kell szállítani. A terveket a zászlóalj műszaki raja készítette el, ami alapján a CIMIC-csoport be tudta szerezni a szükséges anyagokat, többek közt nagy mennyiségű vasárut és 65 m³ salakot. Végül, egy több funkciós sportpálya került kialakításra, ami alkalmas röplabdázásra, kosárlabdázásra és futballra is. A focikapuk úgy lettek elkészítve, hogy a gyerekek maguk is át tudják alakítani egyik sportról a másikra. A kisebbek számára, pedig egy hinta és egy libikóka készült, illetve felújításra került az iskola kerítése is.

1595887222
 

Legfontosabb célunk az volt, hogy az 1347 eurós beruházással a magyar katonák a lehető leghasznosabban járuljanak hozzá a gyerekek oktatásához és tartalmas szabadidő eltöltéséhez. Slavica Milovanoviæ, iskolaigazgató, egy emléklappal fejezte ki a helyi szerb közösség köszönetét, külön megemlítve a négyfős műszaki raj áldozatos munkáját. Ezután Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész, a Budaörsi Egyházközség által összegyűjtött füzet- és írószercsomagokat adta át a diákok részére.

Az átadó ünnepség formális része után a gyerekek birtokba vehették az új játszóteret, a röplabdapályán pedig rögtönzött mérkőzés vette kezdetét, ahol a csapatokban vegyesen voltak tanulók, tanárok és katonák.

1595887223
1595887223