Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizs nukleáris technológiát ad át Iszlámábádnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 17. 9:59

Franciaország és Pakisztán közötti békés célú nukleáris együttműködésről állapodott meg pénteken Nicolas Sarkozy francia és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter arról tájékoztatta a sajtó képviselőit: elvi megállapodás született arról, hogy Franciaország átadja békés célú nukleáris technológiáját Pakisztánnak.

A francia elnökség közleményében csak annyit erősített meg, hogy Párizs biztonsági területen kész támogatni a pakisztáni polgári célú nukleáris programot.

“A (francia) köztársasági elnök megerősítette, hogy Franciaország a nemzetközi együttműködések keretében kész együttműködni a nukleáris biztonság területén avégett, hogy a pakisztáni program a legjobb biztonsági feltételekkel folytatódjon" – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az atombombával is rendelkező Pakisztán jelenleg egy – kínai segítséggel – épült atomerőművel rendelkezik, egy másik pedig építés alatt áll. Az ország tavaly októberben jelentette be, hogy két új polgári célú atomreaktort kap Kínától az ország energiaellátásának javítására.

A pakisztáni külügyminiszter szerint a nukleáris energia nagyon fontos a gazdasági növekedéshez, azon belüli is az ipari termelésben és a mezőgazdaság fejlesztésében, ugyanis jóval több energiára lenne szükség, mint amennyit az ország jelenleg megtermel.

Az államfők megbeszélését követően a pakisztáni elnök elmondta, hogy francia kollegája jelezte: Párizs 12 millió euró segélyt juttat el azoknak, akik a hadsereg és a tálib lázadók között folyó harcok miatt kénytelenek voltak elhagyni szvat-völgyi lakóhelyüket Pakisztán északnyugati részén.