Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Orczy-kertben adták át a díszkardokat

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. május 18. 6:32

Az Orczy-kertben tartotta meg Száznapos ünnepségét a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, ahol a hagyományokhoz híven a legkiválóbb tanulók vehették át a díszkardokat és a dísztőröket. A végzős katonai hallgatók ünnepségének eddig az egyetem adott helyet, ám ettől az évtől kezdve az Orczy-kerti Mária Ludovika-emlékműhöz helyezték át a rendezvényt.

A 100 napos ünnepségek célja, hogy a bajtársi összetartozás szellemét erősítsék. A végzős katonai hallgatók hosszú múltra visszatekintő ünnepségét ugyan eddig az egyetemen rendezték meg, ám ettől az évtől kezdve a régi tisztavatások helyszínére, az Orczy-kerti Mária Ludovika-emlékműhöz helyezték át a rendezvényt, melynek hagyománya a XVIII. században kezdődött az Osztrák-Magyar Monarchia idejében. A kor tisztképző intézményeiben (Bécsújhely, Mödling, Ludovika), később 1924-ben a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémián, 1939-ben pedig a Magyar Királyi Bolyai János Honvéd Műszaki Akadémián tartották meg 100 nappal az avatás előtt az ünnepséget.

1595887227
1927-ben az 1917-ben végzett tisztek díszkardot ajánlottak fel az Akadémia parancsnokának, hogy azt évente a legkiválóbb végzős hallgatóknak adományozza. A kezdeményezést beszüntették a II. világháborúban, majd a külföldön élő magyar tisztek újra indítványozták a hagyomány felélesztését.

1922-ben Pénzes János szolgálaton kívüli hegyivadász hadnagy emlékkardot adományozott a Kossuth Lajos Katonai Főiskolának és a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolának (a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát végzett tisztek Melbourne városában élő bajtársi közösség nevében).

A 2009. május 15-i rendezvényen fogadták Tömböl László mk, vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, Dr. Szabó János nyá. dandártábornokot, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, valamint Dr. Martin Kornél nyá. alezredest is.

1595887227
A zászlók behozatala után a Magyar Honvédség Központi Zenekarának előadásában felhangzott a Himnusz. Ezt követően adták át a díszkardokat és a dísztőröket a legjobb eredményt elért végzős hallgatóknak: A Kossuth Kardot Énekes Ede hallgató, a Bolyai Kardot Pallagh Balázs hallgató, a legjobb hölgy hallgatónak járó Bolyai Dísztőrt Szél Boglárka, a szolnoki Repülős Tőrt pedig Sworcz Viktor hallgató vehette át.

A zászlófogadás után a Hallgatói Zászlóalj zászlóját átadták a harmadik évfolyam képviselőinek, ezt követően pedig megkoszorúzták a Mária Ludovika-emlékművet.

A rendezvény számos programot tartogatott még az érdeklődők számára: a menetdalversenyt megelőzte a hallgatói díszegyenruha tervezet háromféle változatának bemutatása, melyet többek között Tömböl László is szemrevételezett. Az első változat a 1848-as forradalom és szabadságharc idejére emlékeztet, a második tervezet az Osztrák-Magyar Monarchia, a harmadik pedig a húszas, harmincas évek egyenruháira. A későbbiekben ezek közül választják majd ki a végleges változatot, a hallgatói állománynak leginkább tetsző változatát küldik majd tovább a honvédelmi miniszternek.

Az ünnepségen katonai közelharc-bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők, a fegyveres bemutató sátorban közvetlen kapcsolatba kerülhettek az ott kiállított eszközökkel, az Air Soft sátorban gyakorolhatták a célzást, a Hadtörténeti sátorban pedig archív filmeket és fotókat lehetett megtekinteni számos katonai rendezvényről – a kezdetektől a közelmúltig.

Mindeközben természetesen a Ludovika épületében található Hősök folyosója nyitva állt az érdeklődők előtt.

1595887227
1595887227
1595887228
1595887228