Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vargha Tamás: a magyarságot csak magyar nyelven lehet megőrizni

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. szeptember 29. 7:38

A Rákóczi Szövetség az Arad megyei Pécska és Kispereg települések magyar nyelvű iskoláiban adott át ösztöndíjat az első és előkészítő osztályos gyermekek számára szeptember 28-án, szerdán. Az átadón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszönetét fejezte ki a tanítóknak és szülőknek, hogy a gyermekek számára „megőrzik a magyarságot”.

Rakoczi_Szovetseg_osztondij_atadas_Romania_20220928_13 copy

Az ösztöndíjat azok a gyerekek kapták meg, akik magyar nyelvű iskolában tanulnak. Kispereg településen egy román nyelvű iskolában, összevont osztályban tanulhatnak magyarul a gyerekek, Pécskán pedig évfolyamok szerint részesülnek magyar nyelvű oktatásban a tanulók.

„A magyarságot csak magyar nyelven lehet megőrizni, amihez magyar iskolákra van szükség” – mondta az átadón Vargha Tamás. A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: „nagyszerű és felemelő érzés” magyarnak lenni. Az anyaországiak magától értetődőnek veszik, hogy bármikor megélhetik a magyarságukat és olykor hajlamosak elfelejteni, hogy valójában ez mekkora érték. A magyar nyelv a kulcsa annak, hogy ezeken a településeken harminc vagy negyven év múlva is magyarok lakjanak.

Rakoczi_Szovetseg_osztondij_atadas_Romania_20220928_16 copy

Vargha Tamás köszönetét fejezte ki a tanítók felé, hiszen az anyagi támogatás hiábavaló, ha nincsenek mellette olyan elhivatott és kötelességtudó pedagógusok, akik oktatják és nevelik a jövő generációját. Elmondta: Magyarország kormánya sokat tesz azért, hogy a külhoni magyarság megtarthassa magyar identitását, és a mai esemény ennek csak egy kis része volt.

Kisperegen három diák vehette át az ösztöndíjat, az elemi iskolában összesen tizenhét gyermek tanul, a hozzá tartozó óvodában tizennyolcan járnak. Kovács Imre, a település polgármestere elmondta: a községet kilencven százalékban magyarok lakják, az önkormányzat lehetőségeihez mérten segíti az iskolát, de a szövetség támogatása nélkül nem létezne a magyar nyelvű oktatás.

Rakoczi_Szovetseg_osztondij_atadas_Romania_20220928_18 copy

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hangsúlyozta: a szövetség nem működhetne, ha az anyaországi közszereplők és magánemberek adományaikkal nem támogatnák őket. Az ösztöndíj ugyan jelképes, de ilyenkor azt a rengeteg kézfogást kell figyelembe venni, ami nélkül nem tudták volna ezeket a borítékokat és könyveket a gyerekeknek adni.

Az ösztöndíjat idén szeptemberben mintegy kilencezer tanuló vehette át. A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra, valamint a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával.

Romániában jelenleg 926 oktatási intézményben mintegy 1200 településen zajlik magyar tannyelvű oktatás. A tanintézetek mintegy 60 százaléka önálló magyar intézmény, a többi vegyes tannyelvű. A romániai oktatási rendszerben jelenleg mintegy 120 ezer diák tanul magyar nyelven.