Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Városok és katonák

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 20. 21:35

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) két kutatója, Fröhlich Dávid és Káplár Zsolt közös munkája eredményeként készült el a „Székesfehérvár épített katonai öröksége 1867-1918” címet viselő könyv, amit október 20-án, szerdán mutattak be.

Szfvar_epitett_katonai_oroksege_konyvbem_20211020_14 copy

A bemutatón dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka mellett részt vett Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

„A katonák itthon vannak, hiszen Székesfehérvár a Magyar Honvédség fővárosa” - szögezte le Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnoka hozzátette: a katonák értik és tudják, hogyan lehet egy városban a civilekkel közösen élni. S azt is tudják, mi az a pici plusz, amit be tudnak vinni a város, a közösség életébe. „Ha fellapozzuk ezt a könyvet, akkor látjuk bizony, hogy a honvédség, a katonaság ittléte igenis formálta a város képét. Ezek az épületek, építmények megjelentek a lapokon” – mondta az altábornagy.

Szfvar_epitett_katonai_oroksege_konyvbem_20211020_08 copy

Vargha Tamás kiemelte: Székesfehérvár és a honvédség történelme szorosan összefügg. Ez a közös történet immáron ezer esztendőre tekint vissza, s ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar katonák otthonra leltek a városban.

„A 19. és 20. századi döntések nélkül nem alakult volna ki a város megfelelő infrastruktúrája, de ami még ennél is fontosabb, a hagyományrendszere, amely lehetővé teszi, hogy Székesfehérvár fontos katonai szervezeteknek adjon otthont” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte: olvasni jó és olvasni fontos, hiszen értékeket kapunk az olvasmányainkon keresztül.

Szfvar_epitett_katonai_oroksege_konyvbem_20211020_16 copy

Kovács Vilmos ezredes elmondta: a már korábban megindult kutatás első eredményeként ma bemutatott könyv egy sorozat első kötete. Ennek megfelelően az elsőként „könyvbe öntött” Székesfehérvár mellett hazánk többi helyőrségének katonai épített örökségét is bemutatják a közeljövőben. A tervek szerint Budapest, Debrecen, Győr és Szombathely városainak épített katonai örökségeiről születnek majd meg a sorozat következő könyvei. „Nagyon remélem, hogy ez a Magyar Honvédséggel kapcsolatosan pozitív irányba mutató gondolkodásához is hozzá fog tenni” - tette hozzá az intézet parancsnoka.

A könyv egyik szerzője, Káplár Zsolt megköszönte minden, a kötet igen gyors elkészítésében segítő munkatárs tevékenységét. Kiemelte: mind Székesfehérvár városa, mind a témában érintett közgyűjtemények a lehető legtöbb segítséget adták a könyv megírásához szükséges kutatások során.