Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vasboltozattal védekezik Izrael

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 7. 7:39

Izrael sikeresen kipróbált egy technikailag magas színvonalú új rakétavédelmi rendszert, amelyet azért fejlesztett ki, hogy megvédje magát a gázai és libanoni palesztin szélsőségesek támadásaitól – közölte szerdán a védelmi minisztérium. Az Iron Dome (Vasboltozat) nevű rendszer elhárított egyidejűleg több támadást, az összes rakétát lelőtte teljes sikerrel.

Az új rendszert, amely a gázai és libanoni radikálisok által használt rövid hatótávolságú rakéták ellen nyújt hatékony védelmet, hamarosan leszállítják a légierő egyik rakétaelhárító ezredének. A közlemény nem tájékoztat ennek időpontjáról. A 10-es Csatorna televízió szerint az első üteget valószínűleg májusban telepítik. Egy védelmi illetékes azt mondta, hogy a rendszert júniusban telepítik a Gázai övezet szomszédságában.

Ha eredményesnek bizonyul a Hamász által uralt övezetben tevékenykedő szélsőségesekkel szemben, Ciszjordánia határai körül is telepíthetik, eloszlatva a terület palesztinoknak történő átadása feletti izraeli aggodalmakat.

A gázai radikálisok több ezer rakétát lőttek ki Dél-Izraelre az elmúlt években, az Irán által támogatott libanoni Hezbollah pedig észak-izraeli városokra zúdított rakétaesőt a 2006. nyári háború idején. Izraeli civilek milliói élnek a Hamász és a Hezbollah rakétáinak hatósugarán belül, és az izraeli hadsereg eddig képtelennek bizonyult megállítani a támadásokat.