Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bezárták” Oroszország légterét az űrvédelmi erők

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 7. 7:42

Újgenerációs lokátorállomást állítottak szolgálatba a szentpétervári területen, Lehtuszi település közelében. Az orosz űrvédelmi erők meggyőződése, hogy az új rakétatámadás elleni rendszer szolgálatba állítása nem csak a hadsereg, de az ország szempontjából is fontos esemény.

A közeljövőben hasonló állomások fognak megjelenni Oroszország különböző területein, hogy csökkentsék a esetleges rakétatámadások lehetőségét.

A Lehtusziban található lokátorállomást hivatalosan 2009. december 23-án 09.00 órakor állították szolgálatba, mondta Oleg Osztyapenko az orosz űrvédelmi erők főparancsnoka, miközben átadta a csapatzászlót. A szolgálatba állítást megelőzően a lokátorállomás harci-kísérleti üzemben működött, amikor a katonák együtt dolgoztak a védelmi vállalkozások (fejlesztők) szakembereivel. Jelenleg már csak katonák látnak el szolgálatot az állomáson.

A harcászati szolgálatba lépéshez már csak az elnök rendelete hiányzik.

A helyi lakosok elmondása szerint az új lokátorállomás helyén a háború időszakában légvédelmi erők települtek, melyek feladata volt megvédeni Leningrádot a berepülő ellenséges repülőgépektől.

Ez a lokátorállomás észak-nyugati irányban lefedi a rakétavédelmi rendszert egy esetleges támadástól, kiegészítve a fehéroroszországi Baranovicsiban található állomást.

Ez a létesítmény az első újgenerációs, magas színvonalon kivitelezett lokátorállomás.