Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két katonai vadászgép kísérte vissza az utasszállítót

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 7. 8:36

Egy fegyelmezetlen utas miatt visszafordult szerdán az egyesült államokbeli Portlandba egy Hawaiiba tartó utasszállító repülőgép, két katonai vadászgép kíséretében. Susanne Trevino, az amerikai repülésbiztonsági hatóság szóvivője közölte, hogy az utas fenyegetőzött, és nem volt hajlandó a tárolóba tenni kézipoggyászát.

A gépet két F-15-ös vadászgép kísérte vissza a portlandi repülőtérre, a hatóságok az utast előállították.

Néhány nap leforgása alatt ez már a sokadik légiközlekedési incidens az Egyesült Államokban. Kedden például több mint három órán át zárva tartottak egy kaliforniai repülőteret, mert a biztonsági berendezések robbanóanyagot észleltek egy poggyászban, holott méz volt benne. Ugyanaznap a minneapolisi St. Paul nemzetközi repülőtéren evakuáltak mindenkit, és késleltették a repülőjáratokat is, mivel keresőkutyák tévesen robbanóanyagot szimatoltak egy csomagban.

Susanne Trevino azonban azt mondja, hogy a hasonló esetek mindennaposak az Egyesült Államokban, azzal a különbséggel, hogy most felfigyelnek rájuk.

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA) nemrégiben szigorította meg a beutazó légi utasok átvizsgálását, miután karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanószerrel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet.