Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövöldözés egy templomnál

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 7. 8:46

Az éjféli miséről távozó kopt keresztény hívőkre nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek egy dél-egyiptomi városban, s kioltották legalább hét ember életét. Az eset a Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő, Kena tartománybeli Nag-Hammádi városban történt csütörtökön kora hajnalban.

A három támadó gépkocsiból vaktában lövöldözni kezdett a templomból távozó hívőkre.

Korábbi hírek két halálos áldozatról szóltak, de a helyi egyházmegyei elöljáró, Kirollosz püspök, egy kórházi illetékes és a biztonsági szolgálat egyik tisztségviselője is azt mondta, hogy heten haltak meg, és három ember súlyosan megsebesült.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint a támadók tettükkel feltehetően meg akarták torolni azt, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. Ezt feltételezi Kirollosz püspök is, aki szerint a közelmúltban őt és a kopt hívőket is fenyegetések érték. Mint mondja, tartott is attól, hogy karácsonykor történik valami. A püspök sejti, hogy kik voltak a támadók, “muzulmán szélsőségeseknek" nevezte őket. Kirollosz “az egyiptomi keresztényekkel való leszámolásra irányuló vallási háborúnak" nevezte a történteket.A rendőrség további erőszakos cselekményektől tart, ezért arra kérte a püspököt, hogy ne hagyja el otthonát.

A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nag-Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat támadtak.

Kena az ország egyik legszegényebb, és leginkább konzervatív tartománya. A többségben muzulmánok lakta Egyiptom lakosságának mintegy 10 százalékát keresztények, jobbára koptok teszik ki.

Az iszlám konzervativizmus térnyerésével az egyiptomi keresztények is egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a muzulmán többségi lakosság hátrányosan megkülönbözteti őket.

Címkékkarácsony