Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi igazgatás az összefogás jegyében

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. június 28. 10:18

A védelmi igazgatás napja alkalmából tartotta meg idei ünnepi állománygyűlését a HM Védelmi Igazgatási Főosztály Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban június 27-én, kedden.

Vedelmi_Igazgatas_Fegyvernemi_Nap_20230627_04 copy másolat

„Önök tapasztalhatták, hogy egy szervezetében, feladatrendszerében és felfogásában teljesen megújult védelmi igazgatási rendszer működik Magyarországon” – fogalmazott dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály főosztályvezetője, aki dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nevében mondott ünnepi köszöntőt.

A megújulásra nem csak az orosz–ukrán háború miatt volt szükség; „saját érdekünk, hogy az ország védelmi képességét olyan szintre emeljük, ami már önmagában elrettentő erővel bír mindazokkal szemben, akik fenyegetik hazánk biztonságát” – tette hozzá. A főosztályvezető kifejtette: eredményeket csak erős összefogással, összkormányzati és össztársadalmi együttműködésben, a katonai, a rendvédelmi, a nemzetbiztonsági és a civil képességek összehangolt alkalmazásával lehet elérni. Mindenkinek ismernie kell a feladatát, felkészültnek lennie a végrehajtására, rendelkeznie a szükséges eszközökkel, képességekkel és képesnek lenni a védekezésben résztvevő többi szervezet erőfeszítésének támogatására is.

Vedelmi_Igazgatas_Fegyvernemi_Nap_20230627_03 copy

Varga ezredes elmondta: a hivatásos katonák mellett egyre több önkéntes is részt vesz az igazgatási tevékenységben. „Úgy tapasztaljuk sikerült megszólítani a fiatalokat, akik élénk érdeklődét nyújtanak a védelem témaköre iránt és csatlakoznak a védelem és biztonság terén áldozat vállalásra is kész szakmai közösséghez.” Kiemelkedő eredményként megemlítette: tavaly év végén online formában megkezdték és idén tavasszal – a területvédelmi bizottságok támogatásával – jelenléti képzés keretében folytatták a 200 főnél nagyobb lélekszámú településeken kijelölt honvédelmi referensek célirányú felkészítését. A polgármesterek honvédelmi feladatainak támogatásainak érdekében közel 1700 honvédelmi referensnek nyílt lehetősége részt vennie a képzésben.

A főosztályvezető hangsúlyozta: „a Magyarország keleti szomszédságában fennálló fegyveres konfliktusra és az annak következtében kialakult humanitárius katasztrófára, valamint az ország déli határaitól nem messze fennálló nemzetiségi ellentétekre válaszul elengedhetetlen egy olyan szakmai szervezet létezése, amely – ha szükséges – az év 365 napján, éjjel-nappal készen áll arra, hogy a honvédelmi felkészülés, valamint a válság katonai kezelésében, rövid idő alatt összkormányzati javaslatot tudjon megfogalmazni és támogassa a polgári, katonai és rendvédelmi szervek együttműködését”.

A rendezvény – elismerések átadását követően – az MH Szentendre Helyőrségtámogató Parancsnokság zenekarának rézfúvós kvintettjének ünnepi műsorával zárult.