Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi miniszter lesz egy terrorista?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 2. 10:21

Az iráni parlament támogatja egy terrorizmus miatt körözött politikus védelmi miniszteri kinevezését. Ahmed Vahidi eddig miniszterhelyettes volt, programjában Irán védelmi képességeinek növelését nevezte meg célként.

Az iráni parlament a jelek szerint támogatja annak a politikusnak a kinevezését védelmi miniszterré, akit az Interpol egy argentínai terrorista merénylet miatt kerestet.

Ahmad Vahidi, aki eddig is a tárca miniszterhelyettese volt, a gyanú szerint az al-Kudsz különleges csoport főnökeként valamilyen fokon köze volt az AMIA zsidó segélyegyesület ellen 1994-ben Buenos Airesben elkövetett merénylethez, amelynek 85 halálos áldozata volt.

A kijelölt miniszter programbeszédéhez hozzászólva az egyik képviselő kedden kijelentette, hogy eddig ellenezte a kinevezést, de “a cionista vádak" hatására megváltoztatta a véleményét, és rá fog szavazni. Szavait több képviselő “Halál Izraelre!" kiáltásokkal üdvözölte. A parlamenti szabályok szerint két képviselőnek is joga van a jelölések bírálatához, de ebben az esetben senki sem élt ezzel a joggal, ami azt vetíti előre, hogy meg fogják szavazni Vahidit.

A leendő védelmi miniszter a programjában azt ígérte, hogy növelni fogja Irán védelmi képességeit, ugyanakkor kijelentette, hogy a fegyveres erők “már most is elég erősek ahhoz, hogy megvédjék az országot és a forradalmat az ellenség fenyegetéseivel szemben".

A parlamenti vitában az igazságügyi és a mezőgazdasági minisztérium élére jelöltek esetében nem volt ellenvetés, viszont sokan nem tartják szerencsésnek Mahmúd Ahmadinezsád elnök választását a hírszerzési és az olajipari tárca várományosai esetében.