Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védik az Aurórát az orosz kommunisták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 13. 14:15

A szentpétervári kommunisták kedden azt követelték: tiltsák meg az oligarcháknak és más ellenforradalmároknak, hogy az 1917-es orosz forradalom jelképének tekintett Auróra cirkáló fedélzetére léphessenek. Honlapjukon közzétett üzenetükben a kommunisták azt is követelték, hogy kapjanak lehetőséget „a lenini ideológiát nem osztó idegenvezetők eltávolítására”.

„A hajón dolgozók kötelesek megesküdni rá, hogy utolsó csepp vérükig védelmezni fogják a cirkálót az oligarcháktól és az ellenforradalmároktól" – mondta Szergej Malinkovics, a kommunista párt helyi ágának vezetője.

Az Aurórán 93 év után megszüntetik a katonai legénységet: a hatóságok szerint egy múzeumban nincs szükség matrózokra, így december 1-jéig elbocsátják őket. Mindössze három takarító és hat őr marad a fedélzeten.

A cirkálóról a Téli Palotára leadott sortűz jelezte az 1917-es októberi forradalom kezdetét. A második világháború után felújított hadihajó a Néva partján található, és kiemelkedő történelmi szerepe miatt jelenleg múzeumként szolgál. A szovjet rezsim bukásáig propagandacélokat szolgáló Aurórát több ezer turista látogatja.

A hajó azonban nemcsak látványosságként, hanem magánestek – és esetenként pornófilmek – helyszínéül is szolgál. A kommunisták persze tiltakoznak a cirkáló „megszentségtelenítése" ellen: 2009-ben például elítélték, hogy egy orosz milliárdos, Mihail Prohorov ünnepséget tartott az Aurórán.