Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország folytatja a kurdok elleni támadásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 13. 15:26

Újabb egy évvel meghosszabbította kedden a török parlament a hadsereg jogosítványát arra, hogy az észak-iraki területeken tevékenykedő kurdok ellen katonai műveleteket hajtson végre – jelentette az Anatólia hírügynökség. A hadsereg aktuális megbízatása október 17-én jár le.

A zárt ajtók mögött lezajlott vita során 428 törvényhozó 14 ellenében bólintott rá a határon túli katonai fellépés folytatására.

A parlament először 2007-ben hagyta jóvá az észak-iraki területeken való beavatkozást, és azóta már két alkalommal megszavazta annak folytatását. Ankara szerint az általa – és számos más ország által is – terrorista szervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) mintegy 2 ezer lázadója hajt végre műveleteket az iraki kurd területekről kiindulva, és intéz támadásokat Törökország déli része ellen. Válaszképp a török hadsereg már több ízben megtámadta a szélsőséges lázadók iraki bázisait. A legutóbbi nagy offenzívára 2008 februárjában került sor.

Katonai források szerint a 26 éve tartó török-kurd konfliktus számlájára már mintegy 45 ezer ember halála írható.

A PKK 1984-ben kezdte küzdelmét az önálló kurd államért, amelyről időközben ugyan lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatot követel a kurd kisebbség számára. A 72 milliós Törökország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.