Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végeleges: a dél-szudániak az elszakadás mellett döntöttek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 30. 20:45

A dél-szudániak gyakorlatilag egyhangúlag az országrész önállósulásáról, egy új állam létrehozásáról döntöttek a január 9. és 15. között megrendezett népszavazáson – közölte honlapján vasárnap a választási bizottság. Az összes szavazat megszámlálása alapján a szavazók 98,83 százaléka voksolt az elszakadásra. Az eredményt még a nap folyamán ünnepélyes keretek között hivatalosan kihirdetik Dzsubában, az országrész fővárosában. A ceremónián részt vesz Salva Kiir, az eddig félautonómiát élvező terület és a majdani állam elnöke.

Csan Rik Madut, a népszavazási bizottság alelnöke viszont azt közölte, hogy az elszakadást igenlő szavazatok aránya meghaladta a 99 százalékot is.

A népszavazást az a 2005-ben megkötött békemegállapodás irányozta elő, amely véget vetett Észak és Dél több évtizedes polgárháborújának. Az ellenségeskedésekben 2 millióan haltak meg, és 4 millió ember kényszerült otthona elhagyására.
A szavazási bizottság korábban megerősítette, hogy a referendum érvényes, mivel a lakosságnak az előírt 60 százaléknál nagyobb része vett részt rajta.

A választás kimenetele már korábban sem volt kétséges, de a Szudán olajtermelésének nagy részét adó déli országrész politikai vezetői visszafogottan reagáltak az előzetes eredményekre és azt tanácsolták híveiknek, hogy tartózkodjanak az északiak indulatait esetleg felszító hangos ünnepléstől.

Eközben a rendőrök diákokat vertek meg és vettek őrizetbe vasárnap reggel Kartúm központjában – közölték szemtanúk, miután a szudáni fővárosban kormányellenes tüntetés kezdődött.

Rendőrök tucatjai ütlegelték gumibotokkal a kormány lemondását követelő tüntetőket, és néhányat őrizetbe vettek közülük – közölte az egyik részvevő a Reuters brit hírügynökséggel.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy a rohamrendőrség legalább két egyetem területén könnyfakasztó gránátokat is bevetett és bekerítette a tüntető diákokat.

Ezt követően állig felfegyverzett rendőrök kezdtek járőrözésbe Kartúm főbb útvonalain. A kormánylapok első oldalukon arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek az utcákra.

A vasárnapi kartúmi diákmegmozdulást a Facebook közösségi hálózatón továbbított üzenetek kezdeményezték a tunéziai és főként a szomszédos Egyiptomban zajló népfelkelés hatására. A szudáni diákság a kormányt teszi felelőssé a magas fogyasztói árakért és a szabadságjogok csorbításáért, a ezért a kabinet távozását követeli.