Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktúra a doni hősökért – tizenegyedszer

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 31. 5:41

Bajna-Héreg-Tardos-Baj-Tata. Ezen az útvonalon haladt a XI. Doni Hősök Emléktúra január 27. és 29. között. Az idei rendezvényen, a magyar katonai hagyományőrzők mellett, olasz, román és német tartalékos katonák is részt vettek, emléket állítva ezzel a Don-kanyarnál harcoló, ott életüket vesztő, megsebesülő, fogságba eső, vagy éppen az országokba szerencsésen visszatérő hősöknek. Az emléktúrán részt vevő csapatokat elkísérte a Zrínyi Média fotóriportere, Dévényi Veronika is. Az alábbiakban az általa készített felvételekből adunk közre egy csokorra valót.

Január 12-én, a doni áttörés évfordulóján, a pákozdi Mészeg-hegyen megtartott ünnepségen Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára adta át dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter menetparancsát a XI. Doni Hősök Emléktúra főszervezőjének, Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozata elnökének.

Az emléktúrán résztvevő magyar, román, olasz és német tartalékos katonákat január 27-én, a késő délutáni órákban, a Komárom-Esztergom megyei Bajna településen fogadták a falu vezetői. A doni harcokban résztvevő hősökre emlékező ünnepséget követően a csapatok másnap reggel vágtak neki a több falut érintő távnak. A korhű egyenruhába öltözött, és korhű fegyverekkel felszerelt hagyományőrzők január 29-én értek célba, a tatai várkanyarban található világháborús emlékműnél.

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: Dévényi Veronika