Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a román–magyar közös gyakorlat

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. június 2. 12:13

A május 23–28. között zajlott „WISE FORESIGHT 2011-HUN” román–magyar közös gyakorlat zárónapján – helységharc foglalkozás keretében – túszmentési akciót hajtottak végre a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A magyar felet az MH 5/3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj egyik alegysége képviselte. A 26–26 katonából álló szakaszok közös parancsnokság alatt álltak.

A magyar–román közös békefenntartó zászlóalj már több mint tíz éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt a két nemzet katonái – kiemelten a zászlóaljtörzsbe beosztott állomány – a végrehajtott közös felkészítések és gyakorlatok során már összekovácsolódtak, ismerik egymást, sőt baráti kapcsolatok is kialakultak.

A mostani gyakorlatot három konferencia előzte meg, az indító és a záró tervezői konferenciát Hódmezővásárhelyen, a fő tervezői konferenciát pedig Temesváron tartották. A közös kiképzés célja a beépített területen történő harcászati béketámogató műveletek elsajátítása volt.

A zárónap feladata túszszabadítás volt. A valóságnak megfelelően, rövid, dinamikus akció során sikerült a célszemélyeket és a sérülteket kimenekíteni. A több hullámban támadó lázadó fegyvereseket feltartóztatták, a csoport vezetőjét pedig elfogták.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka így értékelte a végrehajtást: „Gratulálok önöknek ahhoz, hogy a gyakorlat céljait sikeresen, eredményesen teljesítették. Ez a gyakorlat tovább erősítette a két nemzet közötti kapcsolatot. Köszönöm a közös munkát."

Dr. Dumitru Scarlat dandártábornok a 4. „Gemina" Hadosztály parancsnoka beszédében kiemelte: „A román és magyar katonák számára ez az esemény kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassák, hogyan képesek egy közös gyakorlat megtervezésére és végrehajtására. Ez a gyakorlat bizonyítja, hogy ha felkérés érkezik a zászlóalj részére, képesek vagyunk közös misszió ellátására."


 Fotó: Dancsi Attila szakaszvezető és a szerző felvételei