Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Védelmi Miniszterek Találkozója

Szöveg: Révész Renáta |  2008. október 10. 14:06

Péntek délután a NATO főtitkárának sajtótájékoztatójával ért véget a budapesti Védelmi Miniszterek Találkozója. A délelőtti megbeszéléseken az afganisztáni kábítószer elleni küzdelem, illetve Grúzia volt a téma. Ám egyelőre az nem került szóba, hogy Grúziának milyen feltételeket kell teljesíteni a NATO-tagsághoz.

A péntek délelőtti program során a tagállamok védelmi miniszterei döntöttek arról, hogy folytatják az ISAF kábítószer elleni intenzív harcát Afganisztánban.
Egy másik fontos témát érintve pedig arról határoztak, hogy a tagállamok 45 százalékos telepíthetőségét 50 százalékra emelik.

Jaap de Hoop Scheffer főtitkár ugyanakkor némi csalódással a hangjában számolt be arról, hogy a NATO partnerek közt nem sikerült jelentős előrelépésre jutni a helikopter-felajánlások terén:

– A NATO tagállamok birtokában több ezer helikopter van, de több szövetséges mégsem hajlandó ezekből jelentősebb mennyiséget felajánlani. Ennek természetesen megvannak a műszaki és a financiális okai is. Komoly politikai akaratra lesz szükség, hogy ebben a témában elmozduljunk a holtpontról – jelentette ki a NATO főtitkár.

Természetesen a legnagyobb érdeklődés a NATO Grúz Bizottságán történt eseményeket övezte.
Kimondva, kimondatlanul arra figyelt a világ, miként viszonyul a NATO Grúzia esetleges csatlakozási szándékához.
Ám mint az a főtitkár tájékoztatójából kiderült, a Bizottságon egyelőre nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel.

– Eszmét cseréltünk a politikai helyzetről, tanácsokat adtunk. David Kezerashvili, a jelenlegi grúz védelmi miniszter élvezi a szövetség bizalmát. Ám nem beszéltünk arról, Grúzia alkalmas-e a csatlakozásra. Erre legközelebb decemberben Brüsszelben kerülhet sor. – szögezte le Jaap de Hoop Scheffer.
A főtitkár a sajtótájékoztatón megragadta az alkalmat arra is, hogy gratuláljon Martti Ahtisaari volt finn elnöknek, akiről ma jelentették be, hogy megkapja a Nobel-békedíjat.