Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véglegesítették a Mistral-eladást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 27. 8:23

A francia és az orosz elnök „végleges megállapodást” kötött négy Mistral típusú francia hadihajó adásvételéről május 26-án, csütörtökön a franciaországi Deauville-ban, a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G-8 csoport csúcstalálkozója előtt. „Végleges megállapodás született két hadihajó építéséről Franciaországban és kettő építéséről Oroszországban. Az aláírás és a szerződés részleteit rendeztük, az aláírásra két hét múlva kerül sor” – jelentette be Nicolas Sarkozy francia államfő orosz kollégájával folytatott kétoldalú tárgyalását követően. Dmitrij Medvegyev megerősítette: „Minden tárgyalást lezártunk, a szerződést hamarosan aláírjuk”.

A két ország vezetője az adásvételről részleteket nem árult el, s annak pontos összegéről sem tettek említést. Szakértők korábban egyenként 500 és 700 millió euró közé tették az orosz hadiflottának építendő Mistralok árát.

Franciaország és Oroszország január végén írt alá politikai megállapodást négy Mistral típusú francia repülőgép-hordozó hadihajó adásvételéről a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire-ben. A szerződést francia részről Alain Juppé védelmi miniszter, orosz részről pedig Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes írta alá Nicolas Sarkozy elnök jelenlétében. Áprilisban azonban elakadtak a hadihajók parancsnoki és kommunikációs rendszerét érintő technológia átadásáról szóló tárgyalások.

Ez az első alkalom, hogy egy NATO-ország szállít hajót az orosz hadiflottának.

A szerződés bírálatot váltott ki Washington és a szintén NATO-tag balti államok részéről, de Grúzia is támadta a megállapodást.

Sarkozy a kritikákra Deauville-ban úgy reagált: „Szeretném újra elmondani, hogy meggyőződésem és Franciaország meggyőződése szerint is a hidegháború véget ért, a berlini fal leomlott, és Oroszországra baráti országként kell tekinteni, s vele együtt kell egy széles jóléti és biztonsági övezet létrehozásán gondolkodnunk".

A Moszkvához való közeledés a francia diplomácia egyik fő irányvonalává vált, amint erről a mostani fegyverüzlet is

tanúskodik.

A két fél szerint az első hadihajó 2013 decemberére készül el, nyolcvan százalékban Franciaországban építik meg, a fennmaradó húsz százalékot pedig Oroszországban fejezik be. A második, egy évvel később elkészülő építmény létrehozásában már negyven százalékos lesz az orosz részvétel. A harmadik és negyedik Mistral nagyobb részét pedig már az oroszok fogják megépíteni.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halk működésűek, és műanyag-alapú testük teljes mértékben védetté teszi őket a mágneses vízi aknákkal szemben.