Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső búcsút vettek az égi lovagtól

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Kertész László |  2022. május 31. 14:35

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében kísérték végső útjára Gál Szabolcs főtörzsőrmestert, az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katonát május 31-én, Szolnokon.

Gál Szabolcs főtörzsőrmester búcsúztatója (1)

A kegyeleti szertartáson több százan vettek részt: a családtagok, az egykori bajtársak és a tisztelők a Szolnoki Sportcentrum tiszaligeti sportcsarnokában felállított ravatalnál helyezték el az emlékezés virágait.

A Magyar Honvédség nevében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy búcsúzott az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis világbajnok ejtőernyős katonájától. „Amikor Gál Szabolcs a helikopter ajtajában állt, akkor a fedélzeten soha senki nem aggódott azért, hogy rossz helyre ugrik. Mikor megnézte, leellenőrizte a felszerelést, tudtuk, hogy az ejtőernyő ki fog nyílni. Nagyon sokat segített abban, hogy szakmailag én is előrelépjek. Amikor légcellával kezdtem ugrani, az ő hangját hallottam a fülemben: mikor merre forduljak, mikor kezdjek el kilebegtetni”.

A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: Gál Szabolcs mindig vidám volt, akit sosem fog elfelejteni. „Elég egy másodperc és a végeredmény tragédia. Tragédia neked, a családodnak, gyermekeidnek, az ejtőernyős katonatársadalomnak. Azonban meggyőződésem, hogy a Magyar Honvédség és Magyarország is veszített azzal, hogy ez a hiba bekövetkezett a reptéren”.

Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész búcsúztató gondolatait követően a díszalegység kíséretében, katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis világbajnok ejtőernyős katonáját.

Gál Szabolcs főtörzsőrmester búcsúztatója (23)

A búcsúztatón – mások mellett – lerótta kegyeletét Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere.

A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagja – több mint 5800 ugrással a háta mögött – életének 32. évében hunyt el. A kétgyermekes apa és szerető férj fiatal kora ellenére, már hat évvel ezelőtt is tagja volt annak az ejtőernyős válogatottnak, akik megnyerték a világbajnokságot. Emellett remek kiképzőnek ismerték. Gál Szabolcs főtörzsőrmester minden bajtársa számára példaértékű lehet, olyan katona volt, akit kollégái szerettek, elismertek és tiszteltek.

Kapcsolódó cikkek
Gál_Szabolcs_keretes_nyitó

Égi lovag

2022. május 11. 14:05