Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyivédelmisek a Bevetési Irányon

Szöveg: Berta László |  2008. október 6. 10:43

A Bevetési Irány 2008 gyakorlaton az 5/62. lövészzászlóalj bázisán létrehozott zászlóaljharccsoport gyakorolja alaprendeltetésből adódó feladatait: az állományba speciális képességekkel rendelkező erők tartoznak. Ezek egyike a MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj atom-, biológiai-, vegyivédelmi (ABV) támogató szakasza.

A gyakorlat során a vegyivédelmi zászlóalj felderítő alegységei végrehajtották azon útvonalak és körletek ABV felderítését, amelyeket a zászlóalj harccsoport használt. Emellett úgynevezett ABV figyelő őrsöket telepítettek a vezetési pontok mellett és a körletek egyéb fontos területein. A mentesítő állomány pedig felkészült a zászlóalj részeinek részleges vegyi-, sugármentesítésére.

A szakasz feladatait Szombati Zoltán mérnök ezredes, a székesfehérvári székhelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka értékelte. Elmondta: a gyakorlatot több szempontból is hasznosnak találta. Egyrészt a ZHCS törzse megismerte az ABV támogató szakasz gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit, másfelől a szakasz állománya a gyakorlat során tapasztalatot szerzett a nem csak tisztán szakmai körülmények között törté-nő feladat végrehajtásban, gyakorolta az együttműködést más fegyvernemek és szakcsapatok alegységeivel.

A vegyivédelmi zászlóalj országvédelmi feladatain túl – amelynek gyakoroltatása a „Bevetési Irány 2008" legfontosabb célja – az elmúlt években a nemzetközi szinten is bizonyította felkészültségét. Kijelölt erőivel – egészen pontosan egy-egy ABV felderítő szakasszal – szolgálatot teljesített a NATO Reagáló Erők negyedik, hetedik, kilencedik és tizedik váltásában, jelenleg pedig a tizenharmadik váltás állományának felkészítése zajlik.

Szombati ezredes szerint a vegyivédelem előtérbe kerülése szükségessé teszi a technikai eszközeik fejlesztését is. Ennek egyik eredménye a VSBTR, melyet a Bevetési Irány 2008 gyakorlat statikus bemutatóján láthatunk. A harcjármű előnyei már a csapatpróba folyamán világossá váltak, ilyen többek között a NATO kötelékben végrehajtott feladatok során az üzemanyag utánpótlás egyszerűsödése és a korábbi eszközhöz képest jóval tágasabb küzdőtere. Az új eszköz azonban a vegyi azonosító képesség területén hoz jelentős áttörést, ugyanis lehetővé teszi a vegyi anyagok minőségének és mennyiségének jóval pontosabb meghatározását.

Mindezeken túl a tervek között szerepel ennek a harcjárműnek biológiai felderítő alapképességgel való ellátása is. A VSBTR rendszerbe állítása ez év végéig megtörténik. Az ABV mentesítés területén is jelentős fejlesztések folynak, az új típusú mentesítő konténer, valamint a zászlóalj mentesítő eszköz csapatpróbája befejeződött, rendszerbe állításuk jelenleg zajlik.

Szombati ezredes a vegyivédelem jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy az atomfegyverek elterjedése, a hasadóanyagok szélsőséges csoportok kezébe jutásának veszélye, vegyi harcanyagok lehetséges alkalmazása mind államok, mind terroristacsoportok részéről, rávilágítottak a vegyivédelmi szakcsapatok fontosságára. A Magyar Köztársaság a NATO prágai csúcstalálkozóján vállalta a Magyar Honvédség ABV védelmi képességének fejlesztését. Ezen túl békeidőszakban egy esetleges nukleáris baleset, vagy vegyipari katasztrófa következményeinek felszámolásában is komoly segítséget tudnának nyújtani a vegyivédelmi katonák.

 

Fotó: Nagy Katalin