Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a tetőn és a sírgödörben, „lőszer” a lomok között

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 6. 11:53

A 40. héten 50 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül a tűzszerészeknek 24 esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa arról is tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1959 bejelentést kaptak.

Szeptember 29-én a Fejér megyei Kálózra riasztották a tűzszerészeket. A Szent Vendel utca egyi családi háza előtt, csatornázási munkálatok közben kerül elő több, a világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezet. A kiérkező tűzszerészek – Gelencsér Imre törzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – összesen három darab, 76 milliméteres repeszgránátot, egy gyújtószerkezetet, valamint öt kilogramm, tüzérségi hüvelymaradványt találtak, melyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Szeptember 30-án, a Pest megyei Gödöllőn, a település egyik buszmegállójának közelében, az úttesttől mindössze két méterre bukkantak egy robbanószerkezetre a földmunkát végző munkások. A riasztott tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – egy darab, német gyártmányú, 50 milliméteres aknavetőgránátot találtak. A szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyancsak ezen a napon a Hajdú-Bihar megyei Biharnagybajomra is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A bejelentés szerint ugyanis a Rákóczi úton, a polgármesteri hivatal udvarán, földmunkálatok közben egy robbanószerkezet került elő. A 82 milliméteres aknavető gránátot a Pásztor Norbert törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Október 1-jén Budapestről, a csepeli szabadkikötőből riasztották a tűzszerészeket, mivel egy német gyártmányú, 81 milliméteres aknavetőgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

Október 2-án Szolnokra, a felsőszandai rétre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. Az egyik áruház közvetlen közelében ugyanis – földmunkálatok közben – egy 40 milliméteres légvédelmi repeszgránát került elő. A rozsdás gránátot az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Másnap ugyanitt újra dolguk akadt a tűzszerészeknek. Ezúttal ugyanis több aknavetőgránátot is kifordított a földből a munkagép. Érdekesség, hogy ezúttal egy tíz kilogrammos ágyúgolyó is előkerült. A veszélyes szerkezetek Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a megsemmisítette.

Október 3-án a Győr-Moson-Sopron megyei Öttevénybe is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. A helyiek ugyanis az egyik Fú utcai ház melléképületének tetején bukkantak rá egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A kiérkező járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – egy 40 milliméteres légvédelmi repeszgránátként azonosította a szerkezetet, amelyet a közelben kijelölt helyen meg is semmisített.

Szintén ezen a napon a Pest megyei Isaszegen, a Széchenyi úti temetőben akadt dolguk a tűzszerészeknek. Egy sírgödör ásása közben ugyanis egy darab 80 milliméteres aknavetőgránát került elő. A robbanószerkezetet a helyszínre érkező járőr – Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével – megsemmisítette.

Október 3-án a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton is szükség volt a tűzszerészek tudására. Lombtalanítás közben ugyanis egy robbanószerkezetnek látszó tárgyat találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr megállapította, hogy mindössze egy 30 milliméteres gyakorló repeszlőszer került elő, amely nem tartalmaz robbanóanyagot. A szerkezetet a központi gyűjtőhelyre szállították.