Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres június: már 85 szövetséges katona esett el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 27. 7:08

Életét vesztette szombaton Afganisztán déli részén a nemzetközi erők egy katonája. Állampolgárságát nem közölték. Út mentén elhelyezett, házilag barkácsolt robbanószerkezet oltotta ki az életét. Júniusban vele együtt 85 külföldi – köztük 51 amerikai – katona halt meg Afganisztánban. A csaknem kilenc éve tartó afganisztáni háborúnak ez a legvéresebb hónapja.

Afgán és külföldi katonák Kabultól délre megölték a tálibok egyik parancsnokát. A tálib vezetőt először péntek éjjel egy épületben körülzárták, majd felszólították a bent lévő nőket és gyerekeket, hogy hagyják el a házat. A tálib parancsnok is közéjük vegyült, női ruhába bújva, majd pisztolyt rántott és rálőtt a katonákra, ezután pedig megpróbált egy kézigránátot hajítani közéjük, amikor eltalálták. Az elejtett kézigránát felrobbant, megsebesítve egy nőt és két gyereket – közölték szombaton NATO-illetékesek.

Nagy erejű robbanás történt szombat reggel az afgán főváros szívében is, ezt azonban egy gyalogsági akna véletlenszerű aktiválódásának volt a következménye. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője közölte, a taposóakna az afgán hadsereg egyik mozgó járművében robbant fel. A jármű vezetője életét vesztette. Zemaraj Basari kormányszóvivő elmondta, hogy a robbanás a külügyminisztérium közelében történt.

Éppen Kabulban tartózkodik Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, miután Barack Obama elnök leváltotta Stanley McChrystal tábornokot, az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnokát, és David Petraeus tábornokot nevezte ki utódául.

David Petraeus tábornok, az amerikai középső parancsnokság (CENTCOM) vezetője a 2007-es iraki csapaterősítési terv megalkotójaként szerzett elismerést magának, és eddig McChrystal tábornok főnöke volt.

Michael Mullen tengernagy Kabulban a NATO-stratégia folytonosságáról akarja meggyőzni az afgán vezetőket, köztük Hamid Karzai elnököt. Robert Gates amerikai védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy David Petraeus tábornoknak meglesz minden felhatalmazása a taktikai-harcászati változtatásokra, a globális stratégia azonban ugyanaz marad.