Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfürdő után: felülvizsgálják az iraki biztonsági stratégiát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 10. 7:26

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök leváltotta a bagdadi biztonsági erők főnökét szerdán, egy nappal az iraki fővárosban végrehajtott merényletsorozat után, amely 127 ember életét követelte. Az állami televízió híradása szerint a kormányfő átszervezést rendelt el a bagdadi biztonsági szervek élén.

“Núri al-Máliki mint a hadsereg főparancsnoka utasítást adott Abud Kanbar tábornok leváltására" – áll a kormányfői hivatal közleményében. Abud Kanbar feladatkörét Ahmed Hasim Ouda tábornok veszi át.

A keddi robbantássorozat, amelyet öt autós öngyilkos merénylő követett el gyors egymásutánban a város különböző negyedeiben, három kormányzati épületet rombolt le, feldúlt egy közúti alagutat, illetve egy rendőrségi járőr ellen irányult. A súlyos terrorcselekmény általános felháborodást váltott ki az országban, s a honatyák felszólították Máliki kormányfőt és illetékes minisztereit, hogy csütörtökön a parlament ülésén adjanak számot a biztonsági erők kudarcának okairól.

A robbantásokat néhány órával azelőtt hajtották végre, hogy a kormány bejelentette a parlamenti választások kiírását március 7-re, s politikai ellenfelei azonnal szabályos támadást indítottak a kabinet ellen, hogy felmutassák, mennyire hiábavalóak az ország rendjének helyreállítására tett erőfeszítései.

A miniszterelnök szerdán megismételte, hogy a merényleteket külföldi támogatással késztették elő.

“Minden iraki, tartozzon bármelyik felekezethez, a legvadabb, külföldről támogatott terrorista kampánnyal szembesült" – mondta Máliki élőben sugárzott televíziós beszédében, konkrét országok megnevezése nélkül.

Augusztusban a kormányfő Szíriát vádolta azzal, hogy menedéket adott az augusztus 19-én minisztériumi épületek ellen elkövetett, 95 halálos áldozatot követelő merényletek szervezőinek.

Állítását a belügyminisztérium egyik vezetője is alátámasztotta, azt állítva, hogy a négy keddi merényletben külföldről származó, C-4-es típusú plasztik robbanóanyagot használtak, s a feltételezhetően Baath-párti és al-kaidás merénylők Irakon kívülről érkeztek valamely szomszédos ország, Szíria vagy Szaúd-Arábia közreműködésével.

“Ez a bűncselekmény biztonsági stratégiánk felülvizsgálatára kényszerít bennünket" – mondta Máliki. A kormányfő egyúttal azt hangoztatta, hogy a hasonló cselekményekért halálra ítélt bűnösök – az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint több mint 900 ember – kivégzése talán elrettenthetné a további merényletekre készülőket.