Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyapáink, dédapáink háborúja

Szöveg: Tőrös István |  2009. december 10. 6:51

A szeptemberi budapesti premier után Nagyváradon is bemutatásra került a HM Zrínyi Nonprofit Kft. és a Hibernia Nova Kft. közös kiadásában gondozott Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című könyv. A fennsík védelmének két legfontosabb pontján összesen nyolc magyar ezred harcolt az ellenséggel a szörnyű időjárás közepette.

Az első világháború több mint százezer halottat követelő olaszországi hadszínterének, a Doberdói-fennsikon zajló csatáknak eseményeire ebben az évben több esemény is felhívta a figyelmet. Május végén Visintini falu mellett Sólyom László köztársasági elnök avatta fel az 1917-ben elkezdett magyar kápolna épületét, mely a felszentelését követően az első magyar zarándokhely lett a Mont St. Michelle tövében.

Nyáron két kiadó – a Hibernia Nova és a HM Zrínyi Nonprofit Kft- közös kiadásában jelent meg Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert könyve, a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében.

1595894434
A magyarországi könyvbemutatót követően 2009. december 8-án Nagyváradon is találkozhattak az olvasók a szerzőkkel.

Sárközy Zoltán, a nagyváradi önkormányzat képviselője szervezésében a kiadók és a szerzők a Városháza nagytermében mutatták be a történészi alapossággal, kuriózumfotók felhasználásával készült méltán népszerű könyvet.

A szerzők – ki-ki saját munkaterületének megfelelően – a harcok hadtörténeti hátterét, a kiépített védelmi rendszereket illetve a nagyváradi 4. gyalogezred egy emlékezetes harci cselekményét mesélték el a közel 200 fős hallgatóságnak. A sokszor döbbenetes erejű szavakat vetített képek és két nagyváradi színművész tolmácsolásában az oda illő idézetek, naplórészletek tették még emlékezetesebbé.

Marton Jenő a Hibernia Nova igazgatója és Orgovány István, a HM Zrínyi Kft ügyvezetője köszöntőjében egyaránt kiemelte az ilyen témájú könyvek fontosságát, a magyar hadtörténelem dicsőséges, néhol tragikus napjainak felidézésének szükségességét.

A könyvbemutató a Katonai Filmstúdió által a helyszínen forgatott dokumentumfilm vetítésével és dedikálással zárult.

1595894434